ABD’nin askeri bütçesinin %3’ü dünyadaki açlığa son verebilir – WBW

2008’de Birleşmiş Milletler, New York Times , Los Angeles Times ve diğer birçok yayın kuruluşunda bildirildiği üzere, yılda 30 milyar doların dünyadaki açlığı sona erdirebileceğini söyledi . Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UN FAO) bize bu rakamın hala güncel olduğunu söylüyor.

%3’ün Açlığa Son Verme Planı

İşte dünya çapında açlığa son verebilecek bir öneri. Bir daha asla bir insanın yaşamak için yiyecekten yoksun kalmasına gerek kalmayacak. Bir daha asla tek bir çocuğun veya yetişkinin açlığın dehşetini çekmesine gerek kalmayacak. Açlık, herkes için bir tehlike olarak geçmişte kalabilir. Kaynakların dağıtımında temel beceriler dışında gereken tek şey, Amerika Birleşik Devletleri’nin askeri bütçesinin %3’ü veya dünyadaki tüm askeri bütçelerin %1,5’idir.

Son yıllarda, ABD askeri bütçesi önemli ölçüde artırıldı. Bu plan, bütçeyi mevcut seviyesinin %97’sine düşürecek, her yıl hesaba katılmayan miktardan çok daha küçük bir fark. ABD askeri harcamaları, ABD hükümeti tarafından belirlenen en yaygın düşmanların -Çin, Rusya ve İran- toplamının iki katından fazla kalacak .

Ancak açlık ortadan kaldırılsa dünyadaki değişim muazzam olurdu. Bunu başaranlara duyulan minnettarlık güçlü olurdu. Eğer dünya açlığını sona erdiren ülke olarak bilinseydi, dünyanın Amerika Birleşik Devletleri hakkında ne düşüneceğini hayal edin. Dünya çapında daha fazla dost, daha fazla saygı ve hayranlık, daha az düşman hayal edin. Yardım edilen topluluklara sağlanan faydalar dönüştürücü olurdu. Sefalet ve yetersizlikten kurtarılan insan hayatları dünyaya muazzam bir armağan olurdu.

İşte ABD askeri harcamalarının %3’ünün bunu nasıl başarabileceği. 2008’de Birleşmiş Milletler, New York Times , Los Angeles Times ve diğer birçok yayın kuruluşunda bildirildiği üzere, yılda 30 milyar doların dünyadaki açlığı sona erdirebileceğini söyledi . Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (UN FAO) bize bu rakamın hala güncel olduğunu söylüyor.

2019 itibarıyla, Pentagon’un yıllık temel bütçesi, artı savaş bütçesi, artı Enerji Bakanlığı’ndaki nükleer silahlar, artı İç Güvenlik Bakanlığı’nın askeri harcamaları, artı açık askeri harcama faizi ve diğer askeri harcamalar toplamda 1 trilyon doların çok üzerinde, aslında 1,25 trilyon dolardı . Bir trilyonun yüzde üçü 30 milyardır.

Küresel askeri harcama, Stockholm Uluslararası Barış Araştırma Enstitüsü tarafından hesaplandığı üzere 1,8 trilyon dolar olup, 2018 itibarıyla yalnızca 649 milyar dolarlık ABD askeri harcamasını içerir ve gerçek küresel toplam 2 trilyon doların çok üzerindedir. 2 trilyonun yüzde bir buçuk’u 30 milyardır. Dünyada ordusu olan her ulustan açlığı hafifletmek için payını taşıması istenebilir.

Matematik

%3 x 1 trilyon dolar = 30 milyar dolar

%1,5 x 2 trilyon dolar = 30 milyar dolar

Ne Öneriyoruz

Bizim önerimiz, ABD Kongresi ve açlığı ortadan kaldırma hedefine adanmış gelecekteki bir ABD yönetiminin, açlığı artıran diğer uluslara uygulanan yaptırımları sonlandırarak ve askeri harcamalarda yıllık en az 30 milyar dolarlık bir azalma yaparak işe başlamasıdır. Birçok düşünce kuruluşu, askeri harcamaların bu miktarda veya daha fazla azaltılabileceği çeşitli yollar önermiştir . Bu tasarruflar, özellikle dünya çapında açlığı azaltmak için tasarlanmış programlara yönlendirilmeli ve askeri kesintiler ile açlığın ortadan kaldırılması arasındaki doğrudan takaslar, ABD vergi mükelleflerine ve dünyaya açıkça sunulmalıdır.

Bu fonların nasıl harcanacağı ayrıntılı bir analiz gerektirir ve muhtemelen her yıl belirli gıda ihtiyaçları ortaya çıktıkça değişecektir. İlk olarak, Amerika Birleşik Devletleri hem acil insani yardım hem de uzun vadeli tarımsal kalkınma için uluslararası yardımını, İngiltere, Almanya ve bir dizi İskandinav ülkesi gibi diğer büyük bağışçılarla karşılaştırılabilir bir kişi başına seviyeye çıkarabilir . Kısa vadede, Amerika Birleşik Devletleri, dünya çapındaki insani krizlere yanıt vermek için gereken fonlar için BM Dünya Gıda Programı’nın çağrılarına yaptığı katkıları artırmalıdır (çoğu, ABD silah satışları ve/veya ABD ordusunun eylemleriyle körüklenen çatışmalardan kaynaklanmaktadır).

Bu fonlamanın bir kısmı, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü ve bu alanlarda uzmanlaşmış çeşitli araştırma enstitüleri ve vakıfları aracılığıyla, savunmasız ülkelerdeki tarım ve gıda pazarı sistemlerinin uzun vadeli, sürdürülebilir iyileştirilmesine de ayrılmalıdır. Dünya Bankası ve diğer uluslararası finans kuruluşları, en muhtaçlara fayda sağlama konusunda karışık bir geçmişe sahip olsa da, bu ülkelerde uzun vadeli gıda güvenliğini iyileştirmenin bir yolu olarak, belirli seçilmiş ülkelerin tarım bakanlıklarına yardım etmeye özel olarak bağlı ABD katkılarının artırılması düşünülmelidir.

Bu bağışlara ilişkin tek koşul, fonların kullanımının tamamen şeffaf olması, her harcamanın kamuya açık bir şekilde kaydedilmesi ve fonların hiçbir şekilde siyasi gündemlerden etkilenmeden tamamen ihtiyaç temelinde dağıtılmasıdır.

Yukarıda özetlenen adımlar, asgari düzeyde yeni yasama yetkisi veya ABD Hükümeti’nin yeniden düzenlenmesiyle gerçekleştirilebilir. Gelecekteki bir ABD yönetimi Kongre’ye bütçe talepleri sunabilir ve Kongre, Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilen yardım programlarını (askeri yardımla ilgili olanlar hariç) önemli ölçüde artıran bütçeler çıkarabilir. Bu ayrıca, en muhtaç ülkelere odaklanmak ve siyasi olarak motive edilmiş programlardan uzaklaşmak için yardım önceliklerinde bir değişiklik yapılmasını da içermelidir. Obama Yönetimi sırasında oluşturulan ancak bugün hala devam eden Feed the Future programı gibi halihazırda var olan girişimlere daha fazla fon sağlanmalıdır. Gerekli olan, harekete geçmek için yeterli iradedir.

Kaynak: World BEYOND War

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org