‘Kıbrıs’ta vicdani ret hakkı için yeni dönüm noktası’: Türkiye tazminat ödeyecek
25 Eylül 2024 Çarşamba
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Büyük Dairesi, KKTC’de zorunlu askerliği reddeden vicdani retçi Murat Kanatlı’nın açtığı davada mahkumiyet kararını temyize götüren Türkiye’nin itirazını reddetti. Vicdani ret hakkını kullanmak isteyince ceza verilen Kanatlı’nın, daha önceden Türkiye aleyhine açtığı davada verilen hak ihlali cezası onandı. Ankara’nın vicdani retçiye 9 bin euro manevi tazminat, yargılama ve diğer giderler için de 2 bin 363 euro ödemesi yönündeki karar kesinleşti.
Kanatlı, 2009 yılında vicdani ret hakkını kullanarak askere gitmeyi reddetmiş, bir askeri mahkeme tarafından 10 gün hapis cezasına çarptırılmıştı. 2015 yılındaysa, mücadelesini AİHM’e taşımıştı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) uluslararası alanda ve AİHM nezdinde tanınırlığı olmaması, mahkemenin KKTC’yi ‘Türkiye’nin bir alt yönetimi’ olarak tanımlaması nedeniyle de dava Ankara aleyhine açılmıştı.
KARAR MARTTA ALINDI, ANKARA İTİRAZ ETTİ
Mart 2024’te sonuca bağlanan davada AİHM, vicdani retçi Kanatlı’ya verilen ceza ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 9. Maddesi’ndeki “düşünce, vicdani ret ve din özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine” hükmetmişti. Türkiye hükümetinin, Kanatlı’ya manevi tazminat olarak 9 bin euro, mahkeme ve diğer giderler için de 2 bin 363 euro tazminat ödemesi gerektiği belirtilmişti.
Ankara bu kararı AİHM Büyük Dairesi’nde temyize götürse de, sonuç değişmedi. Büyük Daire, Türkiye hükümetinin temyiz başvurusunu reddederek ilk kararı kesinleştirdi.
‘GÜNLERDİR AİHM’İ ÖVEN TATAR’IN TAVRI NE OLACAK?’
Büyük Daire’nin hükmünün ardından Cyprus Mail gazetesine konuşan Kanatlı, “Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkı için yeni bir dönüm noktasına ulaşıldığını” söyledi. Kanatlı, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Ünal Üstel ve Tahsin Ertuğruloğlu’nun, Avrupa Konseyi’nin Kıbrıs’taki Taşınmaz Mal Komisyonu’na dair övgü dolu yorumları ile kendi davası arasında ilişki kurarak, şunları söyledi:
“Şu aşamada durum şu: Ersin, Ünal ve Tahsin, kaç gündür AİHM’in ve Avrupa Konseyi’nin önemine, AİHM’in Taşınmaz Mal Komisyonu’nu nasıl tanıdığına dair peş peşe açıklamalar yapıyorlar. Peki kaybettikleri davalara dair tavırları nasıl olacak?” diye sordu.
VİCDANİ RET YASASI REDDEDİLMİŞTİ
Kıbrıs’ın kuzeyinde vicdani ret hakkı şu an için yasal olarak tanınmıyor. Vicdani reddin yasallaştırılmasını öngören bir yasa tasarısı ocak ayında iktidardaki koalisyonu oluşturan üç parti tarafından reddedilmişti.
Kaynak: Artı Gerçek