Berlin’den ‘meşru değil’ çıkışı
Temmuz 6, 2020
Alman hükümeti ilk kez açık bir şekilde Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’yde askeri güç tutmasına karşı olduğunu açıkladı
ANF’nin haberine göre açıklama, Sol Parti’nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi ile ilişkiler ve bölgedeki yatırımlara dair yöneltilen bir soru önerisine Federal Kalkınma Bakanlığı Müsteşarı Maria Flachsbarth’nın verdiği yanıtta yer aldı.
Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer’in yönelttiği soru önerisine yanıt veren Flachsbarth, Türkiye’nin bölgedeki varlığının uluslararası hukuka göre illegal olduğunu belirterek eleştirdi. Türkiye’nin bölgedeki varlığına dair öne sürdüğü argümanların Federal Hükümet tarafından inandırıcı bulunmadığını beliren Flachsbarth “Barış Pınarı Harekatı gerçekleştiğinde de hükümetimiz, bu operasyonun uluslararası hukuka uygunluğunu kanıtlayacak nedenlerin olmadığını ifade etti” diye konuştu. Yanıtı olumlu bulan Sol Parti Milletvekili Sommer ise “Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye Yönetimi’ne yönelik saldırıları ilk kez yüksek sesle meşru görmemesi önemli bir gelişmedir. Türkiye’nin Kürtlere yönelik savaşında öne sürdüğü gerekçelerin desteklenmemesi olumludur. Hükümetin bu açıklamasını destekliyorum” diye konuştu.
Kaynak: Yeni Yaşam
**
Uluslararası 18 örgüt Türkiye’yi AK ve AİHM’e şikayet etti
Pazartesi, Temmuz 6, 2020
Uluslararası alanda insan hakları ihlallerine karşı mücadele veren 18 örgüt, Türkiye’yi, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerindeki insan hakkı ihlalleri nedeniyle Avrupa Konseyi ve AİHM’e şikayet etti
Uluslararası alanda insan hakları ihlallerine karşı mücadele eden 18 sivil toplum örgütü, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’deki eylemlerini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Başkanlığı ve Avrupa Konseyi Genel Sekreterliği’ne gönderdikleri bir mektupla kınadı.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’de başlattığı askeri operasyonlar sonrası meydana gelen insan hakları ihlallerine işaret edilen mektubun imzacıları arasında Avusturya İnsan Haklarını Savunma Derneği, Suriye İnsan Haklarını Savunma Komitesi (MAF) ve Avrupa’daki birçok sivil toplum örgütü bulunuyor.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye bölgesine operasyon başlatmasından bu yana, bölgenin insan hakları ihlallerinin yaşandığı bir merkez haline dönüştüğüne vurgu yapılan mektupta, Ankara’nın ve desteklediği grupların “İnsanlığa karşı etnik temizlik ve soykırım suçlarını işlediği” kaydedildi.
İhlaller raporlarla doğrulandı
Ankara’nın ve güdümündeki silahlı grupların sivillerin evlerine dönmelerini engellediği, hırsızlık, yağma, silahlı soygun, mülklere ve ürünlere el koyma, sivillerin kaçırılması, keyfi tutuklamalar, ormanların yakılması, mezarlıklar ve kültürel sembollerin yok edilmesi gibi hak ihlallerin yaşandığının altı çizilen mektupta, hak ihlallerinin Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Bağımsız Uluslararası Suriye Soruşturma Komisyonu gibi sivil toplum örgütlerinin raporları tarafından da doğrulandığı notu düşüldü.
Mektupta, İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) 2019 Kasım ayı sonlarında hazırladığı rapora da işaret edildi. Raporda yer alan, “Türkiye yanlısı grupların Suriyeli Kürtlerin evlerine dönmelerini engellediğini, evlerine dönmelerine izin verilmeyen Suriyeli Kürtlerin mülklerinin yağmalandığı ve yasadışı olarak el konulduğu veya işgal edildiği” bilgilerine mektupta da yer verildi.
‘Güvenli bölgenin güvensiz olduğunun kanıtı’
HRW Orta Doğu Direktörü Sarah Leah Whitson, “Bireyleri idam etmek, mülklerini yağmalamak ve yerinden edilmiş insanların evlerine dönmelerini engellemek vb. pratikler, Türkiye’nin önerdiği ‘Güvenli Bölge’nin ‘neden güvensiz olduğunun kanıtıdır’ ifadelerini kullanmıştı.
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik politikası ve askeri operasyon sonrası attığı adımlara ilişkin güncel gelişmeler, 18 sivil toplum örgütünün gönderdiği mektupta işaret edilen “suçlamalar” en son su kesintisiyle dile getirilmişti. Türkiye, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik yerleşim alanlarına yönelik su tedarikini geçen hafta engelledi.
Kaynak: Yeni Yaşam