Kışlada ölümler arttı: Vicdani ret hakkı tanınsın
26 Ekim 2018
ANTALYA – Askeri Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği avukatı Ahmet Çevik, kışlalarda yaşanan her şüpheli ölümün bir cinayet olduğunu ve soruşturmaların “takipsizlikle” sonuçlandığına dikkat çekerek, vicdani ret hakkının tanınmasını istedi.
Zorunlu askerlik görevi sırasında “intihar etti” denilen şüpheli asker ölümleri son zamanlarda yeniden arttı. Ekim ayında İslahiye Jandarma Karakolu’nda asker Ömer Faruk Demirkol ve Ankara’da askerlik yapan Urfalı Mehmet Boztepe’nin intihar ettiği ileri sürüldü. Askeri Şüpheli Ölümler ve Mağdurları Derneği’nin basından derlediği ve Meclis’e gensorulara verilen yanıtlar üzerinden derlediği bilgilere göre; 2015’ten önceki 22 yılda 2 bin 221 asker şüpheli şekilde yaşamını yitirdi. Derneğin 2012 yılından bu yana tuttuğu verilere göre ise, 2012’de 69, 2013’te 59, 2014’te 43 ve 2015’te 31 asker “şüpheli” şekilde yaşamını yitirdi.
‘CİNAYETİN VARLIĞI KUVVETLİ’
Derneğin avukatı Ahmet Çevik, 2015’te bu yana şüpheli asker ölümlerine ilişkin veri toplayamadıklarını ve son yıllarda kışlada yaşanan asker ölümlerinin artığını hatırlattı. İslahiye’de “intihar etti” denilen Ömer Faruk Demirkol’un annesi Fatma Demirkol, “İntihar yok, cinayet var” açıklamasına dikkat çeken Çevik, “Her şüpheli ölüm bir cinayettir. Ailesi de bu cinayetin araştırılmasını istiyor, haklı olarak. Annesine kötü muamele olduğu beyanı var. Devletin pozitif yükümlülüğü var. Bu konu derinden araştırılması gerekir. Şüpheler cinayetin varlığını kuvvetlendiriyor” diye konuştu.
‘ETKİN VE ADİL YARGILAMA YOK’
Şüpheli asker ölümlerinde savcılıkların “kovuşturmaya yer olmadığı” kararını verdiğini vurgulayan Çevik, şüpheli asker ölümleri davalarında askeri savcılıkların görev almaktayken askeri ceza mahkemelerinin kaldırılması sonucu haksız eylemin gerçekleştiği Cumhuriyet Savcılıklarında soruşturmaların yürütüldüğünü hatırlattı. Soruşturmaların “takipsizlikle” sonuçlandığını ifade eden Çevik, “AİHM bu tür dosyalarda Türkiye aleyhinde karar veriyor. Yaşam hakkını ihlal ettiği gerekçesi ile tazminata hükmediyor. Türkiye’de bu soruşturmalar ne yazık ki etkin ve adil yapılamıyor” diye belirtti.
ÖLÜMLER ÇOK
“Çatışmalı süreçlerde şüpheli asker ölümleri artıyor. Çatışmasız süreçlerde de cephe gerisinde yaşamını yitiren asker sayısı cephede yaşamını yitiren asker sayısından fazla oluyor” diyen Çevik, “Bedelli askerlik bile şüpheli asker ölümlerinin önüne geçemiyor. Kışlalarda basına yansımayan ölümlerde var. Şüpheli asker ölümlerinin önüne geçecek bir düzenleme yok. Bir düzenleme yapılması gerekir. Vicdani ret hakkının tanınması gerekir” diye konuştu.
MA / Hamdullah Kesen
Kaynak: Mezopotamya Ajansı