BM: Evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısı 59,5 milyonla rekor düzeye ulaştı

Birleşmiş Milletler (BM)’in konuyla ilgili raporuna göre sığınmacıların 38,2 milyonu kendi ülkelerinde göçmen konumuna düştü. Anavatanı dışında yaşayan 19,5 milyon Mülteciden 5,1 milyonunu ise Filistinliler oluşturdu.

BM: Dünyadaki 10 mülteciden biri Türkiye’de

TEL ABYAD’DAKİ ÇATIŞMALAR TÜRKİYE’YE YENİ BİR GÖÇ DALGASINI TETİKLEMİŞ, 3 HAZİRAN-16 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA RESMİ RAKAMLARA GÖRE 23 BİNDEN FAZLA SURİYELİ AKÇAKALE’DEN GİRİŞ YAPMIŞTI.

HALİL ÖZCAN – İSTANBUL
19 Haziran 2015, Cuma
Tel Abyad’daki çatışmalar sonrası Türkiye’de mülteci krizi yeniden gündeme otururken Birleşmiş Milletler (BM) konuyla ilgili çarpıcı veriler içeren bir rapor yayınladı.

UNHCR, geçen yıl savaşlar nedeniyle dünya genelinde evlerini terk etmek zorunda kalan insan sayısının 59,5 milyonla rekor düzeye ulaştığını açıkladı. Rapora göre sığınmacıların 38,2 milyonu kendi ülkelerinde göçmen konumuna düştü. BM, çatışmalar sebebiyle yaşadığı yerlerden kaçmak zorunda kalan kişilerin yarısından fazlasını çocukların oluşturduğunu belirtti. 2014 yılında ortalama her gün 42 bin 500 kişi evini terk etmek zorunda kaldı.

İç savaşın beşinci yılı yaşanan Suriye, Afganistan’ı geçerek yerinden edilmiş insan sayısı en yüksek ülke oldu. Geçen yıl Suriye’de evini terk etmek zorunda kalanların sayısı 7,6 milyon kişiye ulaşırken ülkesini terk edenlerin sayısı ise 4 milyonu buldu. Anavatanı dışında yaşayan 19,5 milyon Mülteciden 5,1 milyonunu ise Filistinliler oluşturdu. BM Mülteci Yüksek Komiseri Antonio Guterres İstanbul’da raporla ilgili yaptığı açıklamada “Bence bu durum iyiye gitmeye başlamadan önce daha da kötüye gidecek.” dedi. Guterres, Suriyeli mültecilerle ilgilenme sorumluluğunun sadece Türkiye, Ürdün ve Lübnan’a bırakılmasını eleştirerek Avrupa Birliği ülkelerini ve dünyanın geri kalanını daha duyarlı olmaya çağırdı.

Tel Abyad’daki çatışmaların ardından Türkiye’ye yönelik yeni göç dalgasının artması üzerine harekete geçen Ankara, sığınmacıların yarattığı sıkıntılarla Suriye kaynaklı risk ve tehditler konusunda mektup ve telefon diplomasisi başlattı.

Bu çerçevede başta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve BM Güvenlik Konseyi üyeleri olmak üzere pek çok başkent ve yetkiliye mektup gönderildiğini söyleyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, mektuplarda “Türkiye’nin açık kapı politikası çerçevesinde 2 milyon Suriye ve Iraklıyı aldığı ve bunun bir mali yük ortaya çıkardığı söylendi.” dedi.

http://www.zaman.com.tr/dunya_bm-dunyadaki-10-multeciden-biri-turkiyede_2300764.html

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org