OYAK Çimento Grubu, Denizli Çimento ve % 100 iştiraki Modern Beton’u 10 Kasım günü bünyesine kattı.
Haziran ayında başlayan, yerli ve yabancı ortaklı potansiyel alıcıların yer aldığı süreçte, OYAK Çimento Grubu, 22 Ekim 2014’te Rekabet Kurulu onayını alarak ipi göğüsleyen taraf oldu.
OYAK Çimento Grubu, temel yatırımlarını tamamlamış, 1,8 Milyon Ton kapasiteli, kısmen kendi enerjisini üreten, pazarda iyi tanınan ve sadık müşterisi olan Denizli Çimento’nun satış aşamasını yakından takip etmiştir. Son dönemde Türkiye’de gerçekleştirilen şirket devralmaları arasında Denizli Çimento’ya geri dönüşü hızlı olan bir yatırım gözüyle bakılmıştır.
Halka açık 5 çimento ve bunlara dikey olarak entegre beton, kağıt – torba şirketlerini bünyesinde barındıran OYAK Çimento Grubu, Denizli Çimento’nun gruba katılması ile Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinde faaliyetlerini sürdürür hale gelmiştir.
Denizli Çimento’nun satın alınması ile; OYAK Çimento Grubu, klinker kapasitesini yıllık 10,3 Milyon Ton’a, pazar payını da %16,6’ye çıkarmıştır. Bu satın alma ile Grubun kapasite, üretim ve pazar payı rakamları klinkerde % 21, çimentoda % 18, pazar payında ise %17 artmıştır.
RAKAMLARLA OYAK ÇİMENTO GRUBU
Organik ve inorganik büyümelere ağırlık veren OYAK Çimento Grubu, 2014 yılının ilk 9 ayında 5 çimento şirketi ile 9 Milyon Ton’a yakın satış gerçekleştirmiştir. Denizli Çimento’nun gruba katılması ile 2014 yılı sonunda satış rakamı 10 Milyon Ton’u aşacaktır.
Halka açık 5 şirketi ile, kamuoyuna açıklanan 9 aylık neticelerine göre net cirosunu % 18 artırarak 1.1 Milyar TL’ye, Net Karı’nı % 84 artış ile 336 Milyon TL’ye çıkaran OYAK Çimento Grubu net kar marjı sıralamasında halka açık 15 şirket arasında ilk 5 şirketi oluşturmayı başarmış, % 25’in üzerinde net kar marjı ve % 30’un üzerinde FAVÖK oranı ile sektörünün açık ara liderliğini sürdürecektir.
Grubun yeni üyesi Denizli Çimento ise aynı dönemde solo rakamlara göre cirosunu %30 artırırken, net karda geçen senenin 2 katını aştı. Bu rakamlar ile, Denizli Çimento’nun halka açık olması halinde, bahsedilen ilk 5 içinde ve ilk sıralarda yer alacağı söylenebilir.
2014 yılında Atık Isı Yatırımı’nı tamamlayan Bolu Çimento, tükettiği elektriğin %30’una yakın kısmını üretebilir hale gelmiştir ve böylelikle yıllık 7 Milyon TL tasarruf elde edeceği öngörülmektedir. Yine 2014 yılında Atık Hazırlama Tesisi’nde 12.000 ton kömüre denk gelecek tutarda atığı bertaraf ederek yıllık 2.650.000TL tasarruf etmesi beklenmektedir.
Aslan Çimento, devreye aldığı “Atıktan Türetilmiş Yakıt Tesisi” ile 2014 yılında 46.500 ton alternatif yakıt kullanımıyla petrol türevli fosil yakıtları % 26,4 daha az tüketmiş ve yaklaşık 23.000 ton petrokok tasarruf etmiş olacaktır. Yine Aslan Çimento, Atık Isı Yatırımı ile 7,5 MW brüt (7 MW net) elektrik enerjisi üretme kapasitesi ile toplam elektrik ihtiyacının %26’sını karşılayacak hale gelecektir.
2014 yılını yatırımlarla geçiren Bolu Çimento, merkez tesisinde dik değirmen yatırımına başlamış, Ereğli Tesisi’nde akışkan yataklı sıcak hava ocağını devreye almış, Ankara Tesisi’nde de 1 milyon Ton kapasiteli fırın yatırımına başlamıştır.
Adana Çimento’da ise mevcut 0,5 MW gücündeki Güneş Enerjisi Santrali’nin yanına yeni bir 0,5 MW gücünde santral yapımı ile toplam gücünü 1 MW’a çıkaracaktır.
Mardin’deki şalt sahası, 5 çimento şirketimizde bu yıl tamamlanacak Ar-Ge, ISG ve optimizasyon yatırımları ile OYAK Çimento Grubu 270 milyon TL mertebesinde, hatırı sayılır, yatırım gerçekleştirmiş olacaktır.
BÜYÜK PROJELERİN ÇÖZÜM ORTAĞI OYAK ÇİMENTO GRUBU
Güçlü finansal ve kapsamlı Ar-Ge çalışmaları ile oluşturduğu kaliteli, proje odaklı, katma değeri yüksek ürünleri sayesinde OYAK Çimento Grubu, Türkiye’nin en zorlu, uzmanlık gerektiren, büyük ölçekli projelerinde tek adres olmaya devam etmektedir.
İzmit Körfez Geçiş Köprüsü, Kuzey Marmara Otoyolu Asya Kesimi, Yeni Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Binası, Emaar Square, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Kartal – Kaynarca Metrosu, Bilkent Entegre Hastane Kampüsü, Çamlıca Camii, BJK Stadı, Avrasya Tüneli (lastik tekerli araçlar için tüp geçit), Marmaray, 7 Tepe 7 Tünel İstanbul Hes ve diğer enerji projeleri, Spine Tower, Maslak 42, ÇZK gibi çok yüksek katlı yapılar (40 kat ve üzeri), Mimar Sinan Camii, büyük ölçekli kamu binaları, beton yollar vs
TÜRKİYE ÇİMENTO SEKTÖRÜ ve 2015 DEĞERLENDİRMELERİMİZ
TÇMB Ağustos ayı sonuçlarına göre; çimento sektörü üretimde geçen sene ile aynı tonajlara sahip olduğu, tüketimin 47 Milyon Ton mertebesinde gerçekleştiği, geçen yılın aynı döneminin % 1 üzerinde olduğu görülmektedir.
İç satışlar; yine geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında % 6,5 ileride olup, yıl sonunu % 6 ile tamamlaması öngörülmektedir.
İhracat ise geçen yıl aynı döneme göre % 28 geride gitmektedir. Ihracat rakamının gerilemesindeki ana etken Irak’a yapılan toplam ihracatın % 44 gerilemesinden kaynaklanmaktadır. Diğer taraftan, Suriye’ye yapılan ihracattaki % 70 artış, bu kaybın telaffisinde önemli bir etkendir. Geçen yılın aynı dönemine göre Libya ve Rusya ihracat pazarları % 45 daralmış, İsrail’e yapılan ise % 8 artmıştır. Önümüzdeki dönemde ise Ortadoğu Barış Planı ve bu çerçevede yeniden yapılandırma çalışmaları ile 2018 Rusya Dünya Kupası’nın talebi artıracağı beklenmektedir.
OYAK Çimento Grubu, 2015 yılında büyümenin % 5 civarında olacağını , genel seçimler ile alt yapı yatırımlarının talebi canlı tutacağını değerlendirmektedir. Markalı konutlar, kentsel dönüşüm, mütekabiliyet yasasının olumlu etkisi ile konut satışlarının artacağı düşünülmektedir.
Avrasya Tüneli, Akkuyu Nükleer Santrali, İzmir – İstanbul Otoyolu, Çukurova Havaalanı, Melen, Deriner ve Artvin barajları, başta Ankara başta olmak üzere Türkiye genelinde yapılacak şehir hastaneleri ile OVİT Tüneli, Nükleer santral inşaatları, sektörümüzü kısa ve uzun vadede canlandıracak projelerdir.
http://www.haberler.com/oyak-cimento-grubu-sektorde-liderligini-pekistirdi-6682311-haberi/