BM’den barış gücü operasyonlarına İHA isteği
Birleşmiş Milletler’in (BM) Barış Gücü Operasyonlarından Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Herve Ladsous, BM’nin, barışı koruma misyonlarında daha etkili olabilmesi için daha fazla “İnsansız Hava Aracı”na (İHA) ihtiyacı olduğunu açıkladı.
AA | 30 MAYIS 2014, 8:10
Uluslararası BM Barış Gücü Günü dolayısıyla BM Genel Merkezi’nde açıklama yapan Ladsous, her 30 günde 1 barış gücü personelinin öldüğünü belirtti.
Ladsous, yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamak ve barışı korumak misyonlarında daha etkili olabilmek için BM’nin teknolojinin yükseltilmesinin ve sahip olunan İHA sayısının artırılması gerektiğinin altını çizdi.
’21. yüzyılda 20. yüzyıl araçlarıyla çalışmalarımıza devam edemeyiz’ diyen Ladsous, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kullanılan İHA’ların barış gücü faaliyetlerine oldukça yardımcı olduğunu ve insani yardım erişiminin iyileştirilmesi çalışmalarında hayati önem taşıyabileceğini kaydetti.
Ladsous, BM’nin özellikle Mali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Güney Sudan’da İHA’lara ihtiyacı olduğunu belirterek, gözetleme amaçlı İHA’ların bazı askeri gözlemcilerin yerini alıp büyük bir fark ortaya çıkarabileceğini söyledi.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da BM barış gücü misyonlarında görev yapan personelinin sivil hayatların korunmasında ‘gerçekten öncü adımlar’ attıklarını bildirdi.
Bir milyondan fazla BM barış gücü askeri operasyonlarda bulundu
Genel Sekreter Ban, 120 bin gönüllü barış gücü çalışanının ‘barış sırasında, zorlu ve tehlikeli’ hizmette bulunduğunu ifade ederken, 1948 yılından bu yana, bir milyondan fazla BM barış gücü askerinin 70’ten fazla ülkedeki operasyonlarda hizmette bulunduğunu kaydetti.
Uluslararası BM Barış Gücü Günü çerçevesinde, 2013 yılında Uluslararası Barışı Koruma Operasyonları’nda görev yaparken hayatını kaybeden 106 asker, polis ve sivil için anma töreni düzenlendi. Hayatını kaybeden BM çalışanlarının, öldükten sonra verilen Dag Hammarskjold madalyasıyla ödüllendirildiği duyuruldu.
3 bin 200 asker, polis ve sivil personel yaşamını yitirdi
BM’nin ilk barış gücü misyonunun 1948 yılında kurulmasından bu yana 3 bin 200 asker, polis ve sivil personelin hayatını kaybettiği bildirildi.
Güney Sudan’daki BM Misyonu (UNMISS), hükümet ile isyancı güçler arasındaki devam eden çatışmalar nedeniyle BM’nin geçen aylar en meşgul misyonları arasında yer aldı.
BMGK en son geçen ay, Orta Afrika Cumhuriyeti’ne, aralık ayı itibarıyla 5 bin 500 barış gücü askerinin gönderilmesi kararını almıştı.
Öte yandan, Türkiye de BM’nin, MINUSTAH, UNMISET, UNAMSIL, UNMIL, UNMIK-CIVPOL, UNMIL, MONUC-CIVPOL, UNOCI, ONUB, UNAMIS, UNOMIG, UNMISUD gibi misyonları dışında, AB’nin Bosna’daki Althea Operasyonu’na (EUFOR-Althea) ve NATO’nun İstikrar Gücü’nün (SFOR) görevinin sona ermesini takiben hayata geçirilen bu operasyonun Bütünleşik Polis Birimi’ne (lntegrated Police Unit) sivil ve resmi güvenlik gücü desteği verdi.