“Instagram ve Facebook’ta Filistin ile ilgili içeriğin sansürü sistematik ve küreseldir”

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 51 sayfalık sert bir raporda , Meta’nın içeriği kaldırdığı ve Facebook ve Instagram’daki hesapları askıya aldığı veya kalıcı olarak yasakladığı bildirilen binden fazla vakayı belgeledi ve inceledi.

Raporda, metanın Filistin yanlısı görüşleri küresel ölçekte sansürlediği iddia ediliyor

İnsan hakları grubu, Facebook ve Instagram’ın Filistin’i destekleyen içeriklerde rutin olarak “altı temel gereksiz sansür modeli” uyguladığını söylüyor

Richard Luscombe – 21 Aralık 2023
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) yeni bir raporuna göre Meta , İsrail-Gazze savaşının patlak verdiği 7 Ekim’den bu yana Filistin yanlısı içeriğe “sistemik ve küresel” bir sansür uyguluyor.

Kuruluş, 51 sayfalık sert bir raporda , Meta’nın içeriği kaldırdığı ve Facebook ve Instagram’daki hesapları askıya aldığı veya kalıcı olarak yasakladığı bildirilen binden fazla vakayı belgeledi ve inceledi. Şirket, gönderilerin, hikayelerin ve yorumların kaldırılması; hesapları devre dışı bırakmak; kullanıcıların başkalarının gönderileriyle etkileşimde bulunma becerisinin kısıtlanması; ve HRW’ye göre kişinin materyalinin görünürlüğünün ve erişiminin önemli ölçüde azaldığı “gölge yasağı”.

Bahsettiği örnekler arasında 60’tan fazla ülkeden gelen, çoğunlukla İngilizce olan ve tamamı “Filistin’e çeşitli şekillerde ifade edilen barışçıl destek” içeren içerik yer alıyor. Raporda, HRW’nin çevrimiçi sansür örnekleri arayan kendi gönderilerinin bile spam olarak işaretlendiği belirtildi.

Grup raporda, ” Instagram ve Facebook’ta Filistin ile ilgili içeriğin sansürü sistematik ve küreseldir [ve]Meta’nın kendi politikalarını tutarsız bir şekilde uygulaması, Filistin ile ilgili içeriğin hatalı bir şekilde kaldırılmasına yol açmıştır” dedi ve “hatalı uygulama, içeriği denetlemek için otomatikleştirilmiş araçlar ve içeriğin kaldırılması üzerinde aşırı hükümet etkisi” sorunun kökenidir.

Meta, Guardian’a yaptığı açıklamada, insanlar için “sinir bozucu” hatalar yaptığını kabul etti ancak “belirli bir sesi kasıtlı ve sistematik olarak bastırdığımız yönündeki imanın yanlış olduğunu” söyledi. Çatışmayla ilgili yayınlanan muazzam miktardaki içerikten 1000 örneğin ‘sistemik sansürün’ kanıtı olduğunu iddia etmek iyi bir manşet olabilir, ancak bu iddiayı daha az yanıltıcı hale getirmez.

Meta, İsrail ve Filistin ile ilgili konularda insan hakları durum tespitini kamuoyuna açıklayan dünyadaki tek şirket olduğunu söyledi .

“Bu rapor, hızla ilerleyen, son derece kutuplaşmış ve yoğun bir çatışma sırasında politikalarımızın küresel olarak uygulanmasına ilişkin gerçekleri göz ardı ediyor ve bu da bize bildirilen içeriğin artmasına neden oluyor. Politikalarımız herkese söz hakkı verirken aynı zamanda platformlarımızı güvende tutacak şekilde tasarlandı” ifadeleri yer alıyor.

Meta, Filistin yanlısı içerik ve sesleri rutin olarak susturduğu yönündeki suçlamalar nedeniyle bu ay ikinci kez sorgulanıyor.

Geçen hafta, Massachusetts’in Demokrat senatörü Elizabeth Warren, Meta’nın kurucu ortağı ve icra kurulu başkanı Mark Zuckerberg’e bir mektup yazarak, Instagram kullanıcılarından Ekim ayına kadar uzanan, içeriklerinin sıralamasının düşürüldüğü veya kaldırıldığı ve hesaplarının askıya alındığı yönündeki yüzlerce raporun ardından bilgi talep etti.

Salı günü Meta’nın denetim kurulu, şirketin özellikle çatışmaya ilişkin iki videoyu Instagram ve Facebook’tan kaldırmasının hatalı olduğunu söyledi. Kurul, videoların “her iki taraftaki insanların acıları hakkında dünyayı bilgilendirmek” açısından değerli olduğunu söyledi. Biri Gazze’deki Şifa hastanesi yakınına düzenlenen hava saldırısının sonrasını Instagram üzerinden, diğeri ise 7 Ekim saldırısında rehin alınan bir kadını Facebook üzerinden gösteriyordu. Klipler eski durumuna getirildi.

Meta ürünlerinin kullanıcıları, İsrail yanlısı içerik lehine ve Filistin yanlısı gönderilere karşı teknolojik önyargı olduğunu söyledikleri şeyi belgelediler. Instagram’ın çeviri yazılımında “Filistinli” ifadesi ve ardından Arapça “Allah’a hamdolsun” ifadesi İngilizce “Filistinli teröristler” olarak değiştirildi . WhatsApp’ın yapay zekası, Filistinli erkek ve kız çocuklarının resimlerini oluşturması istendiğinde silahlı çocuklarla ilgili karikatürler oluşturdu, ancak İsrailli çocukların resimlerinde ateşli silahlar yer almıyordu.

Kaynak: Guardian

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org