NATO’nun çekilirken bırakacağı mayınlar, Afgan çocuklar için büyük tehdit

ISAF birliklerinin çekilmesi ile birlikte, daha önce askerlerin kullandığı birçok alana siviller daha kolay ulaşabilecek. Ancak geride bırakılan mayın ve diğer patlayıcı maddeler özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturacak.

Afgan çocukları mayın tehdidi altında

KABİL 05.09.2014 07:21:32
2001 yılında Taliban’ın yenilmesi ardından Afganistan’da göreve başlayan NATO birlikleri önümüzdeki aylarda büyük oranda geri çekilecekler. NATO birliklerinin çekilmesi ile birlikte geride bırakacakları mayın ve diğer patlayıcı maddeler tehlike olmaya devam edecek.

Afganistan’da son 30 yılda binlerce çocuk patlayan kara mayınlarından ötürü yaşamını yitirirken, birçoğu da kol ve bacaklarını kaybetti. Sovyetler Birliği (SSCB)’nin askeri müdahalesi sonrasında ülkede bırakılan kara mayınlarından sonra, şimdi de NATO birliklerinin bırakacağı mayın ve bombalar da endişe yaratıyor.

Afgan Kara Mayınları Mağdurları Derneği (ALSO) program yöneticisi ve Ban Advocates grubu üyesi Rahmet Merzaye, NATO birliklerinin çekilmesi sonrasına ilişkin uyarıda bulundu. Almanya’nın Sesi (Deutsche Welle) radyosuna konuşan Merzaye, NATO’nun ‘telaşla’ ülkeyi terk etmemesini isterken, özellikle patlayıcı maddelerin temizlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

Sovyet ordusunun 10 yıl boyunca Afganistan’da kaldığını hatırlatan ve kendisi de mayın patlamasında bir bacağını kaybeden Merzaye, “Sovyet birlikleri de 1989 yılında geri çekildiklerinde ülkeyi tümüyle mayınlanmış olarak terk ettiler. Bu binlerce kişinin kol ve bacağını kaybetmesine yol açtı. NATO da aynı hatayı tekrar etmek mi istiyor” diye sordu.

Hem Talibanla sürdürülen savaş nedeniyle NATO’nun Afganistan’da görevlendirdiği ISAF birlikleri tarafından yerleştirilen, hem de Sovyet döneminden kalma mayınların sayısı milyonlarla ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, Sovyet birliklerinin geri çekildiği 1989 yılından bu yana 700 bini aşkın mayın ile 15 milyon civarında patlayıcı madde bulunarak imha edildi.

Ancak Afganistan genelinde 5 bin civarında alan mayınlanmış durumda ve bu nedenle dünyanın en çok mayınlanmış ülkesi olarak önde geliyor. Bu mayınlar nedeniyle her ay onlarca kişi ya yaşamını yitiriyor ya da sakat kalıyor. BM Afganistan Dayanışma Misyonu (UNAMA)’ya göre, bu yılın ilk altı ayında yaşanan patlamalar ve sivil kayıpları bir önceki yıla oranla yüzde 14 artış gösterdi.

UNAMA’nın bir raporunda, Afgan çocukların patlayıcı maddeleri genellikle metal sandıkları ve satmak için ellerine aldıkları vurgulanmıştı.

ISAF birliklerinin çekilmesi ile birlikte, daha önce askerlerin kullandığı birçok alana siviller daha kolay ulaşabilecek. Ancak geride bırakılan mayın ve diğer patlayıcı maddeler özellikle çocuklar için büyük tehlike oluşturacak.

firatnews.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org