Lübnan İşgaline Katılan İsrail Askerlerinde “Vietnam Sendromu” Sürüyor
11 Haziran 2015 Perşembe 15:50
İsrail’in 1982-1985 yılları arasındaki Lübnan’daki saldırılarında, işgale katılan bazı askerlerin 30 yıl geçmesine rağmen hala “intihar eğilimi” taşıdığı belirtildi.
Merkezi Tel Aviv’de bulunan Israel Today gazetesinin haberine göre, işgale katılan askerlerden 675’i ile yapılan görüşmede, psikolojik problem yaşamayanlar ile kıyaslandığında, sorun yaşayan askerlerde intihar eğiliminin yaygın ve Vietnam sendromunun olduğu belirlendi.
İntihar eğiliminin, savaşın bitiminden 2 yıl sonra zirve yaptığı aktarılan araştırmada, “savaş stresinden” şikayet eden çok sayıda askerin aradan uzun yıllar geçmesine rağmen halihazırda travma sonrası stres bozukluğu problemi yaşadığına değinildi.
İşgalin bitiminden bir yıl sonra stres bozukluğu oranı yüzde 54’e ulaştığı hatırlatılan araştırmada, aradan 30 yıl geçmesine rağmen bunlardan en az dörtte birinde rahatsızlığın devam ettiği ve bu askerlerin intihar eğilimi nedeniyle tehlike altında olduğu kaydedildi.
-Vietnam sendromu nedir?
Özellikle yoğun çatışmaya girmiş askerlerde görülen, sivil hayatta geceleri sıçrayarak uyanma, açık alandan korkma, sürekli pusu/saldırı bekleme gibi semptomları olan psikolojik rahatsızlığa “Vietnam sendromu” adı veriliyor.
Kuzey Vietnam ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında 1963’ten 1973’e kadar yaşanan savaşa katılan ABD askerlerinin cephede tramvatik deneyimler yaşamış olması bu rahatsızlığın adının “Vietnam sendromu” şeklinde anılmasına yol açtı.
-İsrail Lübnan’ı işgal etmişti
İsrail, 6 Haziran 1982’de “Galile’de Barış” adlı operasyonuyla başkent Beyrut dahil olmak üzere Lübnan’ın güney ve orta bölgelerini işgal etti. Ülkede askeri güç bulunduran Suriye (Esed) rejimi ise işgal karsısında sessiz kalmayı tercih etti. 1985’de son bulan işgal süresince Sabra, Şatilla ve Burc el-Beracine kamplarında çoğunluğu kadın ve çocuk 991 kişi katledildi.
http://www.haberler.com/lubnan-isgaline-katilan-israil-askerlerinde-7408149-haberi/