Putin, İran’a S-300 füze yasağını kaldırdı
Nerdun HACIOĞLU/MOSKOVA
13 Nisan 2015
O füzeleri gönderiyor
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’a uygulanan silah ambargosu kararı daha kalkmadan, Tahran’a S-300 hava savunma füze sistemleri satışına olanak sağlayan kararnameyi imzaladı.
Kremlin Sarayı’ndan yapılan yazılı açıklamada Başkan Putin’in S-300 füzelerinin İran’a ulaştırılması için mevcut engelleri kaldıran kararnameyi imzaladığı belirtilerek, “Başkan Putin’in imzaladığı kararname S-300 füzelerinin Rusya’dan İran İslam Cumhuriyeti topraklarına ulaştırılmasının yolunu açıyor. Füze sistemleri Rusya bayrağı altında kara, deniz ve hava araçları vasıtasıyla İran yönetimine teslim edilecek biçimde bu ülkeye nakledilmesine izin veriyor” dendi.
İran’ın Rusya’dan yaklaşık 8 yıl önce sipariş ettiği ve bir türlü teslim alamadığı S-300 füzeleri Tahran ile Moskova arasındaki başlıca problemdi. BMGK kararları doğrultusunda İran’ın bu silaha sahip olamayacağına kanaat getiren Moskova, S-300 füzeleri yerine daha düşük model “Antey-2500” sistemini öneriyordu.
Rusya Devlet Başkanı Putin’in imzaladığı sürpriz kararnameyi yorumlayan Moskova’daki gözlemciler, “İran ile altılar gurubu arasında nükleer program konusunda uzlaşmaya varılması ardından “Tahran şimdi kime daha yakın olacak” mücadelesi başladı. Putin, batıyı bir adım geride bırakmak için S-300 kararnamesini imzalayarak, İran’ın orta doğu bölgesinde yeni dönemde de yakın müttefiki olmasını istiyor” demekte.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/28725761.asp
**
ABD’den Rusya’ya ‘S-300’ tepkisi
AA
14 Nisan 2015
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, Rusya’nın İran’a S-300 hava savunma sistemlerini teslim etme kararını “yapıcı” bulmayarak, “İran’ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolü göz önünde bulundurulduğunda, bu satışların yapılması için şu anda zamanın uygun olmadığını” söyledi.
Harf, günlük basın toplantısında konuyla ilgili soru üzerine, bu satışla ilgili kaygılarını daha önce de dile getirdiklerini hatırlattı.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesinde, konuyu gündeme getirdiğini belirten Harf, “Rusya’nın bu konuda adım atmasının, şu zamanda yapıcı bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz” dedi.
P5+1 ülkeleriyle İran arasındaki müzakerelerde Rusya ile çok yakından çalıştıklarını dile getiren Harf, konunun müzakerelere etkisinin olacağını sanmadığını, bu ikisinin birbirinden farklı konular olduğunu kaydetti.
Harf, bir soru üzerine, Rusya’nın bu kararının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran yaptırımlarının ihlaline yol açmadığını bildirdi
Bu satıştan neden kaygı duyduklarına yönelik soru üzerine de Harf, “İran’ın, Yemen, Suriye, Lübnan gibi yerler dahil bölgedeki istikrarsızlaştırıcı rolü dikkate alındığında, bu tarz sistemlerin satılmasının zamanı değil” diye konuştu.
Harf, Rusya’nın, İran ile petrolle diğer materyallerin değişimini yapacağına yönelik açıklamasının İran’a yaptırımların ihlali anlamına gelip gelmediğine yönelik soru üzerine de konuyla ilgili detaylara baktıklarını söyledi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, S-300 hava savunma sistemlerinin İran’a teslimatı, Rusya topraklarından bu ülkeye transit geçişi, Rus gemi ve hava araçlarıyla taşınmasına yönelik yasağı iptal etmişti. Putin’in imzaladığı kararname, Rusya’nın 22 Ekim 2010’da İran’a silah teslimatının askıya alınmasına yönelik kararından S-300’lerin olduğu kısmı çıkarttı.
Rusya ve İran, 2007 yılında S-300 hava savunma sistemi satışı konusunda anlaşma imzalamıştı. ABD ve İsrail, anlaşmaya sert tepki göstermişti. Rusya, 2010’da Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin İran’a yönelik silah ambargosu kararı almasının ardından, S-300 anlaşmasını tek taraflı askıya aldığını açıklamıştı.