Silah ihracatı, önümüzdeki 9 yılda, 15 kat arttırılabilir mi?

“25 milyar dolarlık ihracat derken, bu gün ihracatımızın 1,5 milyar olduğunun altını çiziyorum. 2023 dediğimiz 9 sene ve biz bu ihracatı 15 katına falan katlamayı düşünüyoruz.”

“Savunma Sanayiinde Yerlilik %50 Oranında”
24 Ekim 2014 Cuma 15:08
Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiindeki yerlilik oranının %50-60 olduğunu söyledi.

Dukan Diyeti Yenilendi. Ağız Kokusu Yok, Halsizlik Yok.
Bedava Kredi Fırsatı Artık Herkes İçin!

Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, savunma sanayiindeki yerlilik oranının yüzde 50-60 olduğunu söyledi.

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) 2014-2015 Akademik yılı açılışı Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir’in de katılımı ile gerçekleştirildi. Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, Bursa Orhangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep İleri, akademisyenler ve öğrencilerin katılımı ile yapılan törende, Savunma Sanayi Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, 2014-2015 akademik yılı açılış ilk dersini verdi.

Merinos AKKM’deki Hüdavendigar Salonu’nda düzenlenen programda Müsteşar Demir, savunma sanayiinde gerçekleşen ihracat, Ar-Ge ve ciro yatırım tutarları hakkında bilgi verdi. Bunların şu an için iyi düzeyde olduğunu belirten Demir, “2023 hedefi olarak 500 milyar doları öngörürken, kabaca bir hesap yapacak olursak bu gün 150 milyar dolar ihracat iken yaklaşık üç misli artmasını öngörüyoruz. Ülkenin temel kaynaklarında da üç misli artış olması lazım. Örneğin enerji, enerji üretimini de üç misli artırmanız lazım. Bu günden bu tedbirleri almazsanız; nükleer de olmasın, şu da olmasın, bu da olmasın, dediğinizde o zaman önünüzü kapatıyorsunuz. Bu üç katlı büyümeyi nereden gerçekleştireceğiniz sorusu havada kalıyor. Bu hedefleri koymak gayet güzel ama o büyük hedeflere ulaşacak adımların bu günlerden atılması gerekiyor.” dedi.

AR-GE’YE 350 MİLYON TL’LİK DESTEK

Kendileri için Ar-Ge harcamalarının çok önemli olduğunu bildiren İsmail Demir, “Sadece bizim kendi müsteşarlığımız içinde bir yıl içinde Ar-Ge’ye verilen desteğin 350 milyon TL olduğunu vurgulamak isterim.” şeklinde bilgi verdi. 2023 hedeflerinin en önemli hedeflerden biri olduğunun altını çizen Demir, en zorlu ve en teknolojik ürünleri de yerli imkanlarla üretme konusunda çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Ülkedeki bütün kaynakları bu kapsamda seferber etmenin gerekliliğine dikkat çeken Savunma Sanayi Müsteşarı Demir, Türkiye’de son dönemde savunma sanayiinde yerli sanayi kaynaklı tedariğin yüzde 50-60 oranlarında olduğunu kaydetti.

Demir, şöyle konuştu: “Bir dizi ürün yerlilik oranları ile gayretlerimize rağmen çeşitli yabancı unsurlar hala içermektedir. Bu gün evinizde kullandığınız elektronik eşyanın yabancı olması ekonomik anlamda belki ülkeyi etkiler ancak savunma sanayiinde kullandığınız bir ürünün içindeki yabancı kaynaklı unsurlar sizi yarın çok zor durumda bırakabilir. Ambargo olayı bir tarafa, şu anda teknolojinin geldiği seviyede dışarıdan temin ettiğiniz ürünlerde özellikle elektronik aksamda içinde ne olduğunu bilmediğiniz ürünler bu gün belki çok düzgün şekilde çalışabilirler, testlerde, tatbikatlarda hiçbir sorun çıkarmayabilirler ama onu aldığınız yer gerekli olduğu yerde, gerekli olduğu zamanda devreye sokabileceği içine bazı unsurlar soktuysa yarı yolda kalabilirsiniz. Geçenlerde Azerbaycan ziyaretimizde Aliyev’le konuşmada şöyle bir şey söyledi: ‘Bunda sonra biz Türk gardaşlarımızdan bunları alacağız. Çünkü biliriz ki siz içine bir şey gömmezsiniz.”

‘FRANSIZLAR BİLE AMERİKAN MENŞE-İ ÜRÜN KULLANMIYOR’

Azerbaycan’ın Ermenistan ile sınır sorunlarında yaşadıkları bazı sıkıntılardan dolayı önemli dersler çıkardığını anlatan Müsteşar, bu konuda her ülkenin kendini emniyete almak ve özgün ürünler geliştirmek noktasında çok hassas olduğunu belirterek şu örneği verdi: “Geçenlerde Fransızlarla bir konuşmamda ‘Savunma ürünlerimizin hiçbirisinde Amerikan menşeili hiçbir şey olmamasına çok dikkat ediyoruz’ dedi.”

Türkiye’nin Cumhuriyeti’nin 100. yılında önemli hedefleri olduğunu belirten Savunma Sanayii Müsteşarı Prof. Dr. İsmail Demir, şöyle devam etti: “5 milyar dolarlık bakım geliri, 25 milyar dolarlık ihracat derken, bu gün ihracatımızın 1,5 milyar olduğunun altını çiziyorum. 2023 dediğimiz 9 sene ve biz bu ihracatı 15 katına falan katlamayı düşünüyoruz. Yani bu gün geldiğimiz yere kıyasladığımızda önümüzde çok uzun mesafe var ama bu umutsuz olma manasında değil. Özellikle savunma ürünlerinde, savunma sanayisi değişik bir kalem. O ürünlerin ihracatı sadece sanayiciye bırakılacak bir şey değil. Kesinlikle o alanda devletler sahada, devletlerin gücü sahada, politik mülahazalar sahada. Mesela savunma sanayi ihracatı ile ilgili önümüzde büyük potansiyeli olan hemen hemen imza aşamasına gelmiş bazı projelerimiz son zamanlarda Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan’la olan gerilimden dolayı askıda kaldı. İkinci kalem ise ürünlerinizin kendisini ispatlamış olması. Bu ürünlerden herhangi birini almak isteyen bir ülke piyasaya çıktığında her halde aklına gelecek son ülke Türkiye’dir. Onun için farkındalığını artırmak, ürünlerinizi piyasaya sunmak ve artık kullanılıyor olduğunu göstermeniz gerekiyor. Ama tabi yıllardır bu sektörde üretim yapan şirketlerin önüne geçmeniz, ülkelerin politik baskılarını kırmanız kolay bir şey değil. Bunlar kırıldığı anda savunma sanayi ürünlerinin ihracatında büyük bir artış olması muhtemel. Onun için 2023 dediğimizde bu imkansız görülmesin.”

Bursa Valisi Münir Karaloğlu da Bursa’nın Türkiye’de üretimin merkezi ve çok önemli bir sanayi bölgesi olduğunu belirterek “Bursa sanayisi artık dönüşmek istiyor. Bursa sanayisi artık orta yüksek ve yüksek teknolojik ürünler üretmek istiyor. Bursa sanayisi artık kendine yeni hedefler koydu. Raylı sistemlerde, uzay ve silah sanayinde gelişmek istiyor.” şeklinde konuştu.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen ise üniversite olarak yeni kurulmalarına rağmen her yıl geliştiklerini belirterek şunları söyledi: “Değerli öğrenciler, daha ilk akademik açılışımızda sizlere söylediğim gibi; öğrencilikteki ‘bir iş, bir aş, bir eş’ devri bitti. Artık not alayım da geçersem de nasıl geçersem geçeyim devri bitti. Bu felsefe ile bir inovasyon ve teknoloji nesli yetişmesi mümkün değildir. Halbuki buna çok ihtiyacımız var. O yüzden üzerinizdeki sorumluluk her zamankinden daha büyük.”

Müsteşar Prof. Dr. İsmail Demir’in ilk dersi vermesinin ardından kendisine çeşitli hediyeler takdim edildi. Akademik açılış, toplu fotoğraf çekiminin ardından tamamlandı.

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org