Silah ihracatında 10 ayda yüzde 14.4 artışla 1.5 milyar dolara ulaşıldı

579 milyon 100 bin dolarla Amerika Birleşik Devletleri açık ara önde olurken onu 185 milyon 502 bin dolarla Almanya takip etti.

Savunma ve Havacılık Sanayi´de 10 ayda 1.5 milyar dolar ihracat

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Savunma ve Havacılık Sanayii´nde bu yılın 10 ayında geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 14.4 artışla 1 milyar 553 milyon 804 bin dolarlık ihracat yapıldı.

DHA
İhracat artışlarında en dikkat çeken ülkelerin başında ise Ocak-Ekim döneminde geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 1479 artışla 150 milyon 514 bin dolar ihracatın yapıldığı Türk savunma sanayisinin zırhlı kara araçlarını tercih eden Umman oldu.

UMMAN’A TÜRK SAVUNMA ŞİRKETİ 513 MİLYON DOLAR’A ZIRHLI ARAÇ SATTI

Türk savunma sanayi ihracatında ilk dört arasında yer alan kara aracı üreticilerinden FNSS Savunma Sistemleri AŞ, Umman Kraliyet Kara Kuvvetlerinin ihtiyacı olan araçlara yönelik yaptığı ihaleyi Pars araçları ile kazanmıştı.Şirketin Umman ile ihracat sözleşmesi ise 513 milyon dolardı.İlk zırhlı aracı geçtiğimiz yıl teslim eden şirket, 2020’ye kadar Umman’a Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 olmak üzere toplamda 13 farklı konfigürasyonda 172 zırhlı araç teslim edecek.

“PARS’IN İHRACAT BEDELİ 1 MİLYAR DOLARI GEÇTİ”

FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt,Demirören Haber Ajansı’na(DHA) savunma ihracatı ile ilgili bilgiler verdi. Pars zırhlı araçları Türkiye’ye satmadan en büyük ihracatı Malezya’ya yaklaşık 550 milyon dolar ile yaptıklarına dikkat çeken Kurt, “O zaman tek kalemde en büyük savunma sanayi ihracatıydı. Bunu 2011 yılında imzalamıştık arkasından 2015 yılında yine Umman ile ihracat sözleşmesi yine Pars ailesi…Pars III 8×8 ve Pars III 6×6 zırhlı araçlar. Bu da yaklaşık 513 milyon dolar. Şu an da Pars’ın toplam ihracat bedeli 1 milyar doları geçti. İlki Malezya’ydı bu da Umman.Umman sözleşmesi de yürürlüğü girdikten sonra geçen sene de bir teslimat oldu çok yüksek değildi. Bu sene 150’yi bulduk zannediyorum. Seneye de devam edecek. 2020 de bitecek sözleşme. Umman’da gayet iyi gidiyor.Müşterilerimiz ürünlerden çok memnun. Geçen bir tatbikat yapıldı orada reklamını yaptılar tatbikatta kullandılar araçları.Umman bizim için güzel bir Pazar.Umman’a üç sene önce girdik. Yine bütün Türk savunma sanayi peşimizden geliyor Umman’a ne satarız diye. Son 10 yıla bakarsanız savunma ihracatında uzak ara üçüncü çıkacağımızı düşünüyorum. Komple sistem ihracatı olarak bakılırsa onda da tek başımıza kalacağımızı düşünüyorum” dedi.

“UMMAN’DA ORTAK ŞİRKET KURULMASIYLA İLGİLİ GÖRÜŞÜLÜYOR”

“Umman’da yerel otorite ile birlikte bir şirket kurulmasıyla ilgili bir çalışmanız var mı?” şeklindeki soruya FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt, “Bunu da görüşüyoruz. Hem satış sonrası desteğe yönelik, hem de yeni sözleşmelerde belki bir miktar yerli üretim yapmak üzere. Böyle bir düşüncemiz var.Oradaki yerel otorite ile bu konuda görüşmelerimiz devam ediyor. Tabi pazarın çok büyük ve devam ediyor olması lazım böyle bir yatırıma değsin. Böyle büyük projelerle yerleşebiliyorsunuz pazarlara. Böyle bir fikir ve görüşme var şu an da ama ilk etapta orada üretimden ziyade kendi kendilerine araçlara bakabilecek seviyeye getirmek üzere bir girişim olacak diye düşünüyorum” diye cevap verdi.

“ENDONEZYA İLE ÖNEMLİ BİR İHRACAT SÖZLEŞMESİ OLMA İHTİMALİ YÜKSEK”

Endonezya’da önemli bir ihracat sözleşmesi olma ihtimalinin yüksek olduğunu dile getiren Kurt, “Endonezya firmasıyla bir orta ağırlıkta tank geliştirdik ortaklaşa ama ağırlıklı olarak FNSS tasarladı ürünü” dedi ve ekledi: “Bunun da yaklaşık 3 senedir sürüyor geliştirme sözleşmesi.Onu tamamladık iki tane protatip bitirdik. Bu sene testlerden başarıyla geçti Endonezya’da.O da bizim için yeni bir pazar Türkiye savunma sanayi için. Orada da kapıdan içeri ayağımızı soktuk işte kapıya yükleniyoruz. Bir seri üretim sözleşmesi peşinde koşuyoruz. Önümüzdeki bir iki yıl içinde Endonezya’da.Önemli bir ihracat sözleşmesi olma ihtimali yüksek. Malezya’ya devam ediyoruz.Suudi Arabistan’ı takip edeceğiz. Umman’da ilave projeler olacaktır. Dolayısıyla ihracat ağırlığımız devam edecek. Bu arada tabii içeride de önemli projeler aldık. 5 tane değişik sözleşme devam ediyor Savunma Sanayi Başkanlığı ile orada da önemli araçlarımız var. Savunma sanayi anlaşması imzaladığımız ülkelerle ister istemez doping etkisi yapıyor”

“SAVUNMA SANAYİNDE BİR ÜLKEYE GİRİLDİ Mİ İHRACAT RAKAMLARI DA ARTIYOR”

FNSS Genel Müdürü ve CEO’su K. Nail Kurt şunları söyledi:Biz savunma sanayinde bir ülkeye girdik mi rakamlar yüzde binler yüzde on binler seviyesinde ihracatta artıyor. Mühim olan devamını getirmek. Onun için de biz uğraşıyoruz. Biz ihracat anlamında savunma sanayinde öncü bir şirketiz. 2000 yılında Malezya’ya girdik hala çıkmadık. Peş peşe 1.5 milyar dolar Malezya’ya paletli ve zırhlı araçlar. Sözleşmelerimiz var. Devam ediyor. Suudi Arabistan’a 2004 yılında girdik hala çıkmadık ama şu anda ilişkiler yüzünden bir duraklama yaşıyoruz orada da bir milyar doları geçtik” diye konuştu.

SAVUNMA VE HAVACILIK SANAYİ’NDE 1 OCAK-31 EKİM 2018 TARİHLERİNDE EN ÇOK İHRACAT YAPILAN ÜLKELER ŞÖYLE:

Amerika Birleşik Devletleri:579 milyon 100 bin dolar
Almanya:185 milyon 502 bin dolar
Umman:150 milyon 514 bin dolar
Hindistan:67 milyon 6 bin dolar
Hollanda:64 milyon 533 bin dolar
Birleşik Krallık:47 milyon 615 bin dolar
Polonya:44 milyon 289 bin dolar
Fransa:43 milyon 43 bin dolar
Azerbaycan:31 milyon 229 bin dolar

Kaynak: Star

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org