Herkes silah alabilecek
12.09.2021 – HÜSEYİN ŞİMŞEK
19 yıllık iktidarı boyunca bireysel silahlanmayı artıran, özellikle 15 Temmuz’dan sonra binlerce silahın kaybolmasında rol oynayan AKP, şimdi de silah kullanma ve taşıma işlemlerini kolaylaştırdı.
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, Ateşli Silahlar Ve Bıçaklar İle Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’te değişikliğe gidildi. Görevi boyunca ve emekli olduktan sonra silah taşıma yetkisine sahip kamu görevlilerine çok sayıda yeni kadro eklendi.
Yönetmelik değişikliği ile 15 Temmuz’dan sonra kurulan ve kamudan ihraçlara yönelik itirazları değerlendiren Cumhurbaşkanlığı Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu’nun üyelerine silah taşıma hakkı verildi. Büyükşehir belediyelerinin genel sekreterleri, il özel idarelerinin genel sekreterleri ve daha önce bu görevde bulunmuş olanlara da aynı haklar tanındı.
MÜTEAHHİTLERE DE GÜZELLİK YAPILDI
Yapı, tesis, inşaat ve büyük onarım işleriyle fiilen ve bizzat uğraşan müteahhitlere tanınan silah taşıma ve kullanma hakkının kapsamı genişletildi. Yönetmeliğe eklenen madde ile bakanlıklarca belirlenecek sözleşme bedeline sahip müteahhitlere de yaptıkları işe ve bizzat bu işi yürütüp yürütmediğine bakılmadan silah taşıma hakkı verildi.
Yönetmelik değişikliği ile askeri personele ilişkin düzenlemeler de yapıldı. On binlerce uzman erbaşa, zati demirbaş tabanca hakkı verilmesi hüküm altına alındı.
Sayıştay Başkanı ve üyelerinin sahip olduğu emekli olduktan sonra silah ruhsatı alma hakkında, Sayıştay denetçileri de “kavuştu.” Ayrıca Cumhurbaşkanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşların üst düzey yöneticileri de emeklilik sonrası silah ruhsatına kolaylıkla erişebilecek. Görevleri boyunca silah taşıma hakkına sahip olan OHAL İnceleme Komisyonu üyeleri, emekliliklerinin ardından da rahatlıkla silahlanabilecekler. Ayrıca gümrük koruma memurları, amirleri, cezaevi müdürleri, gardiyanlar, en az bir dönem muhtarlık, belediye başkanlığı ya da il genel meclisi üyeliği yapanlar da emeklilik sonrası ömür boyu silaha kavuşacaklar.
ATIŞ POLİGONLARINA ESNEKLİK SAĞLANDI
Atış poligonlarına ilişkin düzenlemeler de yönetmelik değişikliğinde kendisine yer buldu. Erdoğan’ın imzası ile yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle mecbur tutulan, “Poligonun elektrik, havalandırma, ısıtma, soğutma, iletişim ve yangın söndürme sistemlerinin can ve mal güvenliği açısından sakıncası olmadığına dair büyükşehirlerde büyükşehir belediyeleri, diğer yerlerde il özel idareleri tarafından onaylanma” zorunluluğu ortadan kaldırıldı.
“Atış poligonu veya atış alanları binaları tek katlı yapılır. Ancak, teknolojinin gerektirdiği hallerde çok katlı da olabilir. Bu durumda duvarlar, tavanlar ve diğer tesisat atış poligonlarının gerektirdiği özellikte olmalıdır” hükmü de yönetmelikten kaldırılan maddeler arasında yer aldı.
YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN MADDELER
Poligonlara ilişkin yürürlükten kaldırılan diğer yönetmelik hükümleri şöyle:
Binalardaki giriş ve çıkış kapıları, pencereler ve panjurlar, gerektiğinde ve tehlike anında, bina içerisinde bulunanların kolayca kaçabilmelerini sağlayacak şekilde yapılır.
Atışların yapılacağı mahallerde mermi, fişek ve saçmaların sekmesine sebep olacak hiçbir kolon ve tavan kirişi bulunmaz. Bunların inşaatının yapılmasında, zorunluluk olması halinde sekmeyi önleyecek şekilde önlemler alınır.
Atış salonunda varsa tavan kirişleri ve aydınlatma armatürleri, tavan yüzeyine 20 derece eğimle gelecek şekilde 7 milimetre kalınlığında çelik sac levha ile gizlenir.
Atış ile hedef hattı arasındaki zeminin, merminin sekmesini önleyecek şekilde yapılması zorunludur.
Kaynak: Birgün