Somalili aileler, kaçırılıp Eritre’de zorla savaştırılan çocuklarını istiyorlar

Eski gerilla lideri Isaias Afwerki’nin 1999 yılından beri başkan olduğu Eritre’de ağır şekilde militarize edilmiş bir toplum bulunuyor. Bağımsız bir medyanın bulunmadığı ülkede şu ana kadar herhangi bir seçim gerçekleştirilmedi.

Somalili aileler zorla savaştırılan çocuklarını istiyorlar

Cuma, Ocak 29, 2021
Çocuklarının hükümet tarafından kandırıldığını ve gizlice Eritre’de savaştırıldığını söyleyen Somalili aileler öfkeli

Somalili Ali Jamac Dhoodi isimli bir baba oğlunun Dünya Kupası’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Katar’da güvenlik görevlisi olarak çalıştığını düşünüyordu. Fakat baba Dhoodi Reuters’a verdiği demeçte geçtiğimiz Nisan ayında Somali ulusal istihbaratına mensup bazı yetkililerin kendisine geldiğini ve oğlunun Afrika’nın kapalı kutu ülkelerinden biri olan Eritre’de öldüğünü söylediklerini belirtti.

İstihbarat yetkilileri babaya 10 bin dolar teklif ederek soru sormamasını istediler. Baba Dhoodi,’Önce oğlumun resmini gösterdiler, ardından ‘Bunu tanıyor musun? Eğer tanıyorsan tam ismini söyle’ dediler. Ben de oğlum olduğunu söylediğimde, Eritre’de öldüğünü söylediler’ dedi.

Somali’de başka aileler de oğullarının hükümet tarafından Katar’a gönderilmek için işe alındığını, daha sonra zorla Eritre’de savaştırıldıklarını söylediler.

İş olanağının az olduğu ve gençlerin yurtdışına çıkmak için istekli olduğu yoksul Afrika ülkesi Somali’de çocukları kayıp olan ailelerin durumu hükümete dönük öfkeyi arttırdı.

Geçtiğimiz hafta ülkenin kayıp askerleri için başkent Mogadişu ve 2 başka şehirde protesto gösterileri patlak verdi.

Basında yer alan haberlere göre, Eritre güvenlik güçleri geçtiğimiz Kasım ayında Etiyopya’nın kuzeyinde başlayan çatışmalara dahil olmuştu. Somalili aileler çocuklarının bu çatışma bölgesine gönderildiğini düşünürken, Eritre iddiaları kesin bir şekilde reddediyor. Somalili yetkililer ise detaylı bir açıklamadan kaçınırken, hükümet sözcüsü Mohamed Ibrahim, hiç kimsenin çatışma bölgesine gönderilmediğini söyledi.

Geçmişte birbiriyle savaşan Eritre, Somali ve Etiyopya 2018 yılında barış anlaşması imzalarken, bölgede İslamcı silahlı örgütlerin varlığı her geçen gün artıyor.

Hussein Warsame da, oğlu Sadam’ın Katar’a değil Eritre’ye gönderildiğini belirtti. Warsame oğlunun kendisine, ‘Eritre’ye indiğimizde hepimiz şaşırmıştık. Katar’a gittiğimizi düşünüyorduk. Burada emirleri reddedersen cevap kurşun olur’ dediğini söyledi.

Eski gerilla lideri Isaias Afwerki’nin 1999 yılından beri başkan olduğu Eritre’de ağır şekilde militarize edilmiş bir toplum bulunuyor. Bağımsız bir medyanın bulunmadığı ülkede şu ana kadar herhangi bir seçim gerçekleştirilmedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir bölgesel güvenlik analisti yaklaşık bin Somalilinin, en az 3 grup halinde Eritre’ye gönderildiğini söylerken, henüz bu iddialarını kanıtlayacak bir detaya ulaşılmadı.

DIŞ HABERLER

Kaynak: Yeni Yaşam

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org