Karada sandığınızdan daha fazla yabancı asker (birlik ve paralı asker) olabilir
20 MART 2024
Global Affairs Canada bu hafta Ukrayna’da bir Kanadalının öldüğünü duyurdu. Daha sonraki raporlar, adının Jean-Francois Ratelle olduğunu ve CTV News’e göre “’Hrulf’a giden bir CAF gazisi tarafından komuta edilen, birkaç farklı ülkeden gönüllülerden oluşan bir savaş gücü olan Norman Tugayı’nın komutanı olduğunu ortaya çıkardı. .’”
Hrulf, Ratell’in çağrı işaretiydi. Ancak haberler önemli ve cevaplanması zor bir soruyu gündeme getiriyor: Ukrayna’da Ruslarla savaşan kaç Kanadalı ve aslında diğer Batılı ülkelerin vatandaşları var?
Kanada hükümeti bu rakamı takip etmediğini söylüyor, ancak Ocak 2023’te Ukrayna Yabancı Lejyonu Kanadalıların Ukrayna’da savaşan “en çok sayıda milletten” biri olduğunu söyledi . CTV News, “en az 18 Kanadalıyı” takip edebildiğini söylüyor. Ukrayna’da savaşçı olarak veya insani yardım çabalarının bir parçası olarak bulunuyorlar veya bulunuyorlardı.”
Batıdaki diğer ülkeler gibi Kanada hükümeti de bu savaşçıları göndermedi. Ölen Kanadalılardan biri ” Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde savaşırken ölen iki ABD vatandaşıyla birlikte savaşıyordu.”
Bu rakamlarla suları bulandırmak isteyen Rusya Savunma Bakanlığı’nın yabancı paralı askerlerin sayısına ilişkin 14 Mart’ta yaptığı güncellemede , 1.005 Kanadalı paralı askerin savaşmak için Ukrayna’ya gittiği iddia ediliyor. Bunlardan en az 491’inin, yani neredeyse yarısının öldürüldüğü iddia ediliyor.
Ve Kanada bu listede bir numara değil. Rusya’nın güncellemesine göre Polonya’dan 2.960 paralı asker geldi ve bunların 1.497’sinin öldürüldüğü bildirildi. İkinci sırada ise 1.113 paralı askerinden en az 491’inin öldürüldüğü ABD var. Güncelleme, paralı savaşçıların NATO üyesi Romanya ve İngiltere’den geldiğini, ancak daha azının kaynağının Fransa olduğunu söylüyor: Rusya’ya göre giden 356 kişiden 147 Fransız vatandaşı öldü.
Bu rakamların güvenilirliği belirsiz olsa da, Ukrayna’da Rus olmayanların da kendi adına savaştığı Rusya, 13.000 yabancının Kiev için savaştığını ve yaklaşık 6.000 kişinin öldüğünü iddia ediyor. Ukraynalılar, uluslararası lejyonlarının 50 ülkeden yaklaşık 20.000 savaşçıdan oluştuğunu söylüyor . Ancak rakamların şişirilmesinde onların da çıkarları var.
Askeri analist ve Savunma Öncelikleri Kıdemli Üyesi Daniel Davis, SC’ye verdiği demeçte, bu rakamların bağımsız olarak doğrulandığını görmediğini söyledi. Calgary Üniversitesi askeri tarih profesörü Alexander Hill de güvenilir rakamlara rastlamadığını söyledi ve SC’ye, yabancı savaşçılarla ilgili gerçek bilgilerin her iki tarafta da yakından korunan bir sır gibi göründüğünü söyledi.
Ancak belki de daha tehlikeli olan konu, Ukrayna’da paralı askerlerin değil, Batılı birliklerin varlığıdır. Bu arada, bu sayıyı düzeltmek hiç de kolay değil.
Mart 2023’te sızdırılan Savunma Bakanlığı belgelerine göre o dönemde Ukrayna’da en az 97 NATO özel kuvveti bulunuyordu: 50 İngiliz, 17 Letonyalı, 15 Fransız, 14 Amerikalı ve 1 Hollandalı. O dönemde Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby sayıyı doğrulamayı reddetmiş ancak orada “küçük bir ABD askeri varlığının” bulunduğunu doğrulamıştı.
Ancak Ukrayna’da sadece Amerikan birlikleri değil, CIA yetkilileri de var. 200’den fazla mevcut ve eski yetkiliyle yapılan röportajlara dayanan yakın tarihli bir New York Times raporu , Ukrayna’da çok sayıda (yani en az 40’tan fazla) CIA görevlisinin bulunduğunu ortaya çıkardı. Üst düzey Alman hava kuvvetleri yetkilileri arasında 19 Şubat’ta ele geçirilen bir konuşmanın tutanaklarında bir yetkili şöyle diyor: “Orada Amerikan aksanıyla konuşan, sivil kıyafetli çok sayıda kişinin olduğu biliniyor.”
Bu transkript aynı zamanda sahada İngiliz personelinin de bulunduğunu ortaya çıkardı. Alman Taurus uzun menzilli füzelerinin Ukrayna’da nasıl çalıştırılabileceğini tartışan bir yetkili, Almanların “İngilizlerin bunu nasıl yaptığını bildiğini” söylüyor. “Sahada birkaç kişi var.” İngiltere başbakanlığı, İngiltere’nin sahada bulunduğunu doğruladı: “Ülkede Ukrayna silahlı kuvvetlerini destekleyen az sayıdaki personelimiz dışında, büyük ölçekli konuşlandırmaya yönelik herhangi bir planımız yok.”
Daha sonra Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un açıkladığı Fransız kuvvetlerini de çeteleye ekleyin. 26 Şubat’ta Taurus füzelerini Ukrayna’ya göndermeme kararını savunan Scholz, bunun İngiliz ve Fransız mevkidaşlarıyla aynı seviyede olması için Almanların Ukrayna’daki varlığının gerekli olacağını söyledi . “Hedef kontrolü ve buna eşlik eden hedef kontrolü konusunda İngilizler ve Fransızlar tarafından yapılanlar Almanya’da yapılamaz” diye açıkladı .
8 Mart’ta Polonya Dışişleri Bakanı Radoslaw Sikorski, “NATO askerlerinin Ukrayna’da zaten bulunduğunu” doğruladı ancak “bu ülkeleri listelemeyi” reddetti.
Yani listedeki sayıları toplamak imkansız olsa da en azından bir listenin varlığını teyit etmek mümkün.
Ve riskli bir liste. Rusya savaş alanında – muhtemelen geri dönülemez biçimde- avantaj elde ediyor gibi görünürken, ABD ve NATO uzun süredir korkulan ikilemle karşı karşıya: gerçeği kabul edin ve Ukrayna’yı savaşın diplomatik olarak sona erdirilmesi için müzakere etmeye teşvik edin ya da savaşı tırmandırıp Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un yaptığı gibi asker göndermeyi düşünün. Geçtiğimiz günlerde NATO birliklerinin Rusya’ya karşı Ukrayna silahlı kuvvetleriyle birlikte savaşmasını önerdi.
Birincinin yolunu keşfetmeden ikincinin yolunda ilerlemek sorumsuzluk olur.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 13 Mart’ta verdiği bir röportajda, Rusya’nın “müzakereleri hiçbir zaman reddetmediğini” ve Rusya’nın “müzakerelere hazır olduğunu” söyledi. Batı’nın Putin’in sözüne güvenmesine gerek yok. Ancak yüzbinlerce Ukraynalının savaş alanında çok az iyileşme umuduyla yaralanıp öldürüldüğü göz önüne alındığında, bunu test etmemek sorumsuzluk olur.
Ukrayna’nın eski dışişleri bakan yardımcısı ve Rus işgalinden hemen sonra İstanbul’daki müzakere ekibinin bir üyesi olan Oleksandr Chalyi, Putin’in “gerçekçi bir uzlaşma bulmak ve barışa ulaşmak için gerçek bir çaba gösterdiğini” söyledi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nin eski danışmanı ve aynı zamanda Ukrayna müzakere ekibinin bir üyesi olan Oleksiy Arestovych, o dönemde müzakerelerin başarılı olduğunu ve Ukrayna heyetinin “şampanya şişesini açtığını” düşündüğünü söylüyor.
Rusya’nın savaşı sona erdirmek için müzakere yapma istekliliğine güvenmememiz gerekirken, özellikle alternatif Ukrayna’ya daha fazla NATO askeri göndermek ve daha geniş ve belki de düşünülemez bir savaş riskini göze almaksa, Rusya’nın müzakere etme istekliliğini test etmeliyiz.
Kaynak: Responsible Statecraft