Yerli silah ihracatçılarının sayısı 240’a yükseldi

Birçok sektörün ihracatı alarm verirken bu sektörde ihracatçı firma sayısı 1 yılda ikiye katlandı ve ihracatı 1.4 milyar dolara ulaştı.

Savunma Sanayi 2023 ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor

SAVUNMA ve Havacılık Sanayi, ‘cumhuriyet’in 100. yılında 25 milyar dolarlık ihracat hedefine emin adımlarla ilerliyor. Birçok sektörün ihracatı alarm verirken bu sektörde ihracatçı firma sayısı 1 yılda ikiye katlandı ve ihracatı 1.4 milyar dolara ulaştı. SSI Başkanı Latif Aral Aliş, birliğe üye firma sayısının 240’a yükseldiğini açıkladı.

ORTALIK toz duman ve ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı’ için koyduğumuz 500 milyar dolarlık ihracat hedefi artık pek konuşulmuyor. Ancak bir sektör var ki, her şeye rağmen yoluna aynı tempoyla devam ediyor. O sektör, Türk savunma sanayi. Hedef, 2023 yılı hedefi ise 25 milyar dolarlık ihracat yapmak.  Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçılar Birliği (SSI) Başkanı Latif Aral Aliş, geçen yıl birliğe üye firma sayısının 120 olduğunu bu yıl ise 240’a yükseldiğini belirterek, üye sayımızın 600 çıkmasını bekliyoruz. Türk savunma ve havacılık sanayisinde yeni şirket ve yeni ürün sayısı hızla artıyor” dedi. Başkan Aliş, 2013’te 1.4 milyar dolarlık ihracata ulaşan sektörün 2014’te bu yeni firma ve ürünlerin etkisiyle 2 milyar dolarlık ihracata ulaşacağını söyledi. Cumhuriyetin 100. yılı olan 2023 yılı için sektörün 25 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduğunu anlatan Latif Aral Aliş, şöyle devam etti:

TALEP PATLAMASI VAR

“Biz bu hedefe kolay ulaşırız. Çünkü çok sayıda yeni ürünümüz devreye giriyor.  2013’te sektörümüzde Ar-Ge için 500 milyon lira harcandı. Bu çok önemli bir kaynak. Bu yıl da aynı tempoyla devam edeceğiz. Savunma ve Havacılık Sanayi Tanıtım Grubu’muzu da kurduk. Türk savunma sanayisini dünyada daha etkili tanıtmaya başlıyoruz. Bütçemizin yüzde 90’ını da yurt dışında kullanacağız. Asya pazarlarında Malezya, Endonezya, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Srilanka ve Filipinler’de tanıtım yapacağız. Buralardan alım heyetlerini Türkiye’ye davet edeceğiz. Türkiye’den oraya heyetler götüreceğiz. Bu ülkelerde silah alımı çok hızlı yükselmeye başladı. Yüzde 30’lar civarında artış var.”

IWA’DA İSPANYA’YI GEÇTİK

7-10 Mart tarihlerinde Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenen ‘Hafif Silahlar (tabanca, tüfek) ve Spor Silahları Fuarı IWA’ya bu yıl 66 Türk firmasıyla katılım düzenlediklerini söyleyen Latif Aral Aliş, bu fuara katılan Türk firması sayısının da geçen yıl 52 olduğunu hatırlattı. Aliş, “Bu sene İspanyolları adeta süpürdük. Onlardan kalan yerleri tuttuk. İspanyollar artık bizim kalitemiz ve fiyat rekabetimize dayanamıyor. Sırada İtalyanlar var. Karşımızda zorlanmaya başladılar” dedi.

İngiliz asilzadesine 40 bin Euro’luk tüfek

AYNI zamanda Sarsılmaz Silah Sanayii’nin de yönetim kurulu başkanı olan Latif Aral Aliş, 1998’de İtalya’da satın aldıkları Vincenzo Bernardelli silah fabrikası ve markasının da küresel pazarda çok güçlü bir oyuncu haline geldiğini anlattı. İtalya’daki fabrikaya yakın zamanda İngiltere Kraliyet ailesinden bir asilzadenin çok özel bir av tüfeği siparişi verdiğini söyleyen Aliş, “40 bin Euro’luk bir tüfek oldu. markamızın başarısı bizde başka küresel markaları da satın alma konusunda istek uyandırdı” dedi. Aliş, kraliyet ailesinin üyesinin ismini veremeyeceklerini, tüfeğin de kişiye özel figürlerle süslendiği için teşhir edilemeyeceğini belirtti.

hurriyet.com.tr

 

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org