Yunanistan ‘hayır’ diyerek silah satıcılarına cevap verdi – Süleyman Yaşar

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre iki komşu ülke toplam 100 milyar euro askerî harcama yaparak silah ithal ettiler. Yunanistan ve Türkiye sanayi ve tarıma yatırım yapsaydı Yunanistan temerrüde düşmezdi. Türkiye yüksek gıda fiyat enflasyonu yaşamazdı, büyüme hızı yüzde 2,6’ya gerilemezdi.

7 Temmuz 2015
Hatırlayacaksınız, Yunanistan 2010 yılında mali krize girdi. İşte bu sırada Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu mali yardım istemek için Paris’e gitti. Ve dönemin Fransa Devlet Başkanı Nicolas Sarkozy Papanreu’ya bizim ürettiğimiz savaş gemilerimiz alın sizi kurtaralım dedi.

Tabii bu baskıya karşı koyacak durumda olmayan Papandreu Fransa’dan altı firkateyn,15 tane arama kurtarma süper puma helikopteri ve 40 Rafale savaş uçağı almayı kabul etti. Paris’in ardından Berlin’e geçen Papandreu bu defa Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından sıkıştırıldı. Merkel elektrik ve mazotla çalışan Thyssen- Krupp denizaltılarının alımı için baskı yaptı. Sonunda Yunanistan’ın kurtarma yardımı alabilmek için silahlara ödediği para 9 milyar doları buldu. Yani Srakozy ve Merkel kurtarma yardımını onaylamak için adeta rüşvet aldılar. Peki, kim verdi bu bilgileri bize? Evet, bu skandal bilgileri Avrupa Savunma Ajansı eski başkanı Nick Witney basına açıkladı.

Şimdi gelelim bugüne…

İşte bu silah satışı karşılığı verilen 245 milyar euro tutarındaki kurtarma yardımının geri ödemesini Yunanistan yapamıyor. Çünkü borcun 30 yıl vadede her yıl 8,2 milyar euro taksitler hâlinde ödemesi Yunanistan milli gelirinin yüzde 4’üne denk geliyor. Dolayısıyla geri ödemenin yapılması zor. İşte bu nedene Yunanlılar referanduma gitti ve bu geri ödeme planına haklı olarak “hayır” dediler.

YUNANLILAR NİYE HAKLI

Peki, niye Yunanlılar haklı?

Haklı, çünkü son yedi yılda Yunanistan toplam 40 milyar euro tutarında askerî harcama yaptı. Bunun büyük kısmı silah alımına gitti. Dolayısıyla kurtarma yardımının bir kısmı silah almak için Fransa ve Almanya’ya verildi. Bu arada dünya askerî harcamalarının tutarı 2014 yılında 1 trilyon 776 milyar dolara ulaştı. Ve dünya hâsılasının yüzde 2,3’üne denk geliyor bu tutar. İşte Almanya ve Fransa bu toplam harcama içerisinde en çok silah ihracatı yapan ilk on ülke arasında yer alıyorlar. Ve bu ihracattan her iki ülke yüzde 5 oranında pay alıyor. Yine Yunanistan’ın silah harcamaları milli gelirinin yüzde 2’sine ulaşıyor. O hâlde ya silah ya borç geri ödemesi tercihi yapılmalı. Almanya ve Fransa hem silah al hem de borcunu öde diyerek ülkeyi çıkmaza sokuyor. İşte bu nedenle Yunanlılar silah satıcılarına “hayır bu ödeme planını kabul etmiyoruz” demekte haklılar.

YUNANİSTAN VE TÜRKİYE TOPLAM 100 MİLYAR EURO ASKERÎ HARCAMA YAPTI

Gelelim şimdi Türkiye’ye…

Peki, Yunanistan’a bu silahları niye satıyorlar? Satıyorlar çünkü Türkiye’yi risk olarak gösteriyorlar. Ardından dönüp Türkiye’ye Yunanlılar size karşı silah aldı siz de alın deyip Türkiye’ye aynı silahları satıyorlar. Bu arada hemen belirtelim Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre Türkiye son yedi yılda yaklaşık 60 milyar euro tutarında askerî harcama yaptı bunun pek çoğu silah alımına gitti. Yani iki komşu ülke toplam 100 milyar euro askerî harcama yaparak silah ithal ettiler. Oysa bu tutar harcama yerine Yunanistan ve Türkiye sanayi ve tarıma yatırım yapsaydı Yunanistan temerrüde düşmezdi. Yine Türkiye yüksek gıda fiyat enflasyonu yaşamazdı, büyüme hızı yüzde 2,6’ya gerilemezdi. Hattâ ihracatı her ay düşmezdi.

Kısaca Yunanistan ödeme planına hayır diyerek silah satıcılarına cevap verdi. Böylece Türkiye’ye de yardım etmiş oldu. Bu kadar silaha iki ülkenin de ihtiyacı yok. İki ülkenin tarım, turizm ve altyapı yatırımına ihtiyaçları olduğunu belirtelim.

[email protected]

http://www.taraf.com.tr/yazarlar/yunanistan-hayir-diyerek-silah-saticilarina-cevap-verdi/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org