Yunanlılar silah tacirlerine hayır dedi, sıra Türkiye’de – Süleyman Yaşar

Türkiye ve Yunanistan dört yılda toplam 100 milyar dolarlık silah satın aldı. İşte bu nedenle iki ülkenin borçları bir türlü ödenemiyor. Sürekli çoğalıyor. Bu silah alımlarına iki ülke vatandaşlarının artık dur demesi gerekiyor.

27 Ocak 2015
Yunanistan’da seçimleri açık ara farkla sol parti SYRİZA kazandı. Kesin sonuçlar açıklanmadı ama SYRİZA’nın Yunan parlamentosunda çoğunluk için bir ya da iki milletvekili eksiği olduğu belirtildi. Bu arada SYRİZA gibi Yunanistan’a dayatılan kemer sıkma programına karşı olan sağcı Bağımsız Yunanlılar partisi SYRİZA’ya destek olacağını açıkladı.

Böylece yeni hükümet Yunanistan’ın 240 milyar euro ya da 268 milyar dolar tutan borçlarını masaya yatıracak. Tabii IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği Yunanistan’a uygulattığı kemer sıkma programını mecburen gözden geçirecek. Çünkü SYRİZA İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Londra Anlaşması’yla Almanya’ya uygulanan borç eksiltme, faiz ve anapara ödemelerindeki kolaylıkların Yunanistan’a uygulanmasını istiyor.

YUNANİSTAN’DAN RÜŞVET ALIP YARDIM VERDİLER

Peki, SYRİZA kemer sıkma programını masaya yatırmakta haklı mı? Evet haklı. Hatırlayacaksınız eski Başbakan Papanreu görevi devir almasının ardından Şubat 2010’da Yunanistan’ı kurtarmak için Fransa Başkanı Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel ile görüştü. Bu görüşmelerde Sarkozy, bizden silah alırsanız mali yardım kararını imzalarız, dedi. Ardından Merkel, Yunanistan’a yardıma evet demek için Thyssen Krupp denizaltılarını satın almasını önerdi Papanreu’ya.

Tabii zor durumdaki Yunanistan, Fransa’dan 6 firkateyn, 15 Super Puma arama kurtarma helikopteri ve 40 tane Rafale savaş uçağı,Almanya’dan da önerilen denizaltıları satın almak zorunda kaldı.

Satın alınan bu silahların bedelinin tam 9 milyar dolar olduğunu Avrupa Savunma Ajansı eski başkanı Nick Witney açıkladı. Ve zordaki Yunanistan’a yardım etmek için silah satma koşulunun bir rüşvet olduğunu ileri sürdü.

Kısaca Yunanistan’a önce silah satıldı ardından yardım verildi. Ve Yunan halkının bu borçları kemer sıkarak ödemesi istendi. Bu arada hemen belirtelim Yunanistan’a bu silahlar satılınca Türkiye de aynı silahlardan almak zorunda kaldı. Ve Almanya’dan denizaltı alımını Türkiye de yaptı. Zaten Fransa ve Almanya yıllık silah ihracatlarının yüzde 25’ini Yunanistan ve Türkiye’ye yapıyorlar.

Niye anlattık bütün bunları?

Şundan anlattık. Yunanlılar kemer sıkmaya hayır diyerek borçlarını yeniden masaya yatıracaklar. Böylece silah satarak borçlandırıp, ardından kemer sıkın diyen silah tacirlerine bir ders vermeye hazırlanıyorlar.

TÜRKİYE VE YUNANİSTAN DÖRT YILDA 100 MİLYAR DOLARLIK SİLAH ALDI

Şimdi sıra Türkiye’de. Bundan sonra Türkiye’de de seçmen artık silah ithal eden hükümetlere oy vermemeli.

Niye silah ithal eden hükümetlere oy vermemeli?

Çünkü dört yılda yani 2010-2013 yılları arasında Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre 2011 yılı sabit dolar kuruyla Yunanistan 28 milyar 478 milyon dolar tutarında silah ithal etti. Türkiye ise aynı dönemde tam 70 milyar 650 milyon dolar tutarında silah ithalatı yaptı.

Anlayacağınız Türkiye ve Yunanistan dört yılda toplam 100 milyar dolarlık silah satın aldı. İşte bu nedenle iki ülkenin borçları bir türlü ödenemiyor. Sürekli çoğalıyor. Bu silah alımlarına iki ülke vatandaşlarının artık dur demesi gerekiyor.

[email protected]

http://www.taraf.com.tr/yazarlar/yunanlilar-silah-tacirlerine-hayir-dedi-sira-turkiyede/

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org