Zelenskiy İngiltere Parlamentosunda: Rusya ile açık savaşa bir adım daha yaklaşıldı (Chris NINEHAM/Stop the War)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta İngiltere ziyaretinde parlamentoda yaptığı konuşmada, batının ülkesine savaş uçağı vermesi talebini yineledi.

12 Şubat 2023
Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy geçen hafta İngiltere ziyaretinde parlamentoda yaptığı konuşmada, batının ülkesine savaş uçağı vermesi talebini yineledi. Savaş karşıtı “/Savaşı Durdur” Koalisyonundan Chris Nineham, parlamentoda tüm partilerin Ukrayna ile Rusya arasında çatışmayı tırmandırma yönünde sergilediği yaygaranın tehlikeli boyutlarda sorumsuzluk içerdiğine dikkat çekiyor.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin çarşamba günü İngiltere parlamentosunda yaptığı konuşma, dikkatlice koreografisi yapılmış bir savaş tiyatrosuydu. Bu konuşmanın arkasındaki en önemli kişi, Ukrayna’ya daha fazla askeri destek verilmesini isteyen, gözden düşmüş Eski Başbakan Boris Johnson’dı.

Ukrayna’daki korkunç savaş yaklaşık bir yıldır devam ediyor. Stop the War olarak Rusya’nın haksız işgalini defalarca kınadık ancak bunun Rusya ile NATO arasında bir vekalet savaşına dönüştüğünün ve tehlikeli bir tırmanışın tohumlarını barındırdığının da farkındayız.

Zelenskiy haki renk kazağıyla kürsüye ilerlerken alkışlar başladı. Milletvekilleri yarım saatlik konuşmayı coşkulu alkışlarla birkaç kez kesti. Bugüne dek Charles de Gaulle, Nelson Mandela ve Barack Obama gibi sadece birkaç dünya liderinin parlamentonun bu en eski binasında konuşmasına izin verildi.

Avam Kamarası Başkanı Lindsay Hoyle, Zelenskiy’i şu sözlerle takdim etti: “Bize hitap etmek için kendinizi riske atmanızdan ve ülkenizin hâlâ hayatta kalma mücadelesi verdiği gerçeğine bir kez daha ışık tutmanızdan onur duyuyoruz.” Konuşma sırasında Zelenskiy, Hoyle’a Ukrayna savaş uçağı pilotlarının “Özgürlüğümüz var. Bize onu koruyacak kanatları verin” yazılı baretini sundu.

Amaç genel olarak savaş yanlısı duyguları arttırmanın yanı sıra İngiliz parlamentosunu kullanarak Zelenskiy’nin savaş çabalarına savaş uçakları sağlamaları için diğer batılı güçlere baskı yapmaktı.

Hem ABD hem de Almanya, bunu yapmanın Rusya için son derece kışkırtıcı olacağını bildikleri için Ukrayna’ya uçak vermeyi reddetti. Bu Ukrayna’ya Rus topraklarının içlerine saldırma kapasitesi sağlayacaktır. Bu da Batı ve Rus uçaklarının Ukrayna hava sahasında karşı karşıya gelmesi anlamına gelecek ve bizi NATO ile Rusya arasında açık bir savaşın eşiğine getirecektir.

Bu endişeleri görmezden gelen İngiliz hükümeti, Ukraynalı pilotları modern NATO savaş uçakları konusunda eğitmeyi teklif ederek, bunu donanım sağlayarak takip edebileceğine dair açık bir ipucu verdi.

Zelenskiy ziyaretinin arkasında olduğu açık olan Boris Johnson, toplantı sonrasında İngiliz Tayfun jetlerinin Ukrayna hükümetine derhal gönderilmesi çağrısında bulundu. Ukrayna ve Rusya arasındaki barış görüşmeleri ihtimalini defalarca baltalayan Johnson, uçakların gönderilmesini savaşı körüklemek için bir başka fırsat olarak görüyor.

Parlamentoda tüm partilerin çatışmayı tırmandırma yönünde sergilediği yaygara tehlikeli derecede sorumsuzca. ABD ile Çin arasında tırmanan ve geçen haftaki casus balon olayında neredeyse doruğa çıkan gerilimi de hatırlamak gerekir.

Ayrıca kemer sıkma politikaları ve enflasyonun bu ülkede milyonlarca insan için umutsuz bir kriz yarattığı ve Ukrayna’daki savaşın bu durumu daha da kötüleştirdiği bir döneme denk geliyor.

Bu korkutucu bağlamda savaş karşıtı harekete büyük bir sorumluluk düşüyor. Rusya’nın buradaki ve dünyanın dört bir yanındaki işgaline Batı’nın verdiği yanıtla ilgili yaygın halk kuşkularına rağmen ana muhalefet İşçi Partisi Lideri Keir Starmer savaş karşıtı milletvekillerini susturdu ve NATO’yu eleştiren milletvekillerine yaptırım uygulayacağını açıkça belirtti.

Daha birkaç ay önce ABD’nin önde gelen askeri figürleri bile bu savaşı sona erdirmek için müzakerelerin gerekli olduğunu söylüyordu. Neredeyse tüm çatışmalarda olduğu gibi Ukrayna’daki savaş da eninde sonunda müzakerelerle sona erecektir, ancak mevcut tırmandırma politikası barış görüşmeleri ihtimalini giderek daha da uzaklaştırmakta ve Ukrayna halkının ıstırabını uzatmaktadır.

Buna ve dış politika uzmanlarının bu savaşın kazananı olamayacağı ve NATO’nun son birkaç on yıldır izlediği politikanın krize katkıda bulunduğu yönündeki uyarılarına rağmen, İngiliz medyasında ya da siyasetinde savaş karşıtı seslere yer yok.

Bu koşullarda, her iki tarafın da gerilimi tırmandırmasına karşı olan ve bu korkunç savaşa barışçıl bir çözüm bulunmasını isteyen herkesin açık bir tavır alması hayati önem taşıyor.

Kaynak: Evrensel

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org