ABD ve Rusya’nın Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı askıya alması insanlığa karşı tehdittir

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 691 füze imha edilmişti.

ABD’nin ardından Rusya da INF’yi askıya aldı

2 Şubat 2019
Rusya, ABD ile 1987 yılında imzaladığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya aldığını açıkladı.

Açıklama, ABD’nin Cuma günü INF’yi askıya aldığını duyurmasının ardından geldi. ABD, Rusya’nın INF’nin koşullarını yıllardır ihlal ettiğini, ülkesinin yetkililerinin bu konuyu daha önce 30’dan fazla kez dile getirdiklerini savunuyor.

Cumartesi günü konuyla ilgili bir açıklama yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, “Amerikan ortaklarımız anlaşmayı askıya aldıklarını açıkladı, biz de askıya alıyoruz” dedi.

Savunma ve Dışişleri Bakanlarıyla televizyondan yayınlanan toplantısında konuşan Putin, Rusya’nın aralarında hipersonik füzelerin de olduğu yeni roket teknolojileri üzerine çalışacağını söyledi ve bakanlarına ABD ile silahsızlanma görüşmeleri yapmama talimatı verdi.

Rusya’yı anlaşmayı ihlal etmekle suçlayan ABD, anlaşmaya uymaları için Rusya’ya 6 ay süre tanımıştı.

Sürenin Ocak sonunda dolmasıyla birlikte ABD anlaşmayı askıya aldığını açıkladı.

Rusya ise anlaşmaya uymadığı iddiasını yalanlıyor.

Anlaşma neden önemli?

INF Anlaşması, 1987 yılında dönemin Sovyetler Birliği lideri Mihail Gorbaçov ile ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından imzalandı.

Anlaşma, menzili 500 ile 5 bin 500 kilometre arasında olan ve karadan havaya atılabilen orta menzilli tüm nükleer ve konvansiyonel balistik füzelerin yasaklanmasını öngörüyordu.

Denizden ateşlenen füzeleri ise kapsamıyordu.

Nükleer savaş tehdidini ortadan kaldırmayı hedefleyen anlaşma kapsamında 4 yılda yaklaşık 2 bin 691 füze imha edilmişti.

INF Anlaşması, nükleer başlık takılan füzelerin 30 yılı aşkın süredir Avrupa topraklarından uzak tutulmasını sağlamıştı.

Anlaşma, Soğuk Savaş’ın son dönemlerinde iki süper gücün nükleer savaş tehdidini azaltmak amacıyla başlattığı üç ayaklı silahsızlanma sürecinin parçasıydı.

Bu sürecin diğer ayağını 1991’de imzalanan Stratejik Nükleer Silahların Azaltılması Anlaşması (START), diğerini de uzay silahları konusundaki müzakereler oluşturmuştu.

Kaynak: BBC

**

Rusya yeni füzeler geliştiriyor

Rusya Savunma Bakanlığı, 2021 yılına kadar orta menzilli yeni füzeler geliştireceklerini açıkladı.

ANF MOSKOVA Salı, 5 Şub 2019, 12:36
ABD ve Rusya’nın karşılıklı olarak Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler Anlaşması’nı (INF) askıya alması ardından, silahlanma yarışında yeni bir aşamaya geçildi.

ABD Başkanı Donald Trump geçen hafta yaptığı bir açıklamada, her iki tarafın karadan fırlatılan ve menzili 500 km ile 5.500 km arasında olan tüm seyir füzeleri ve balistik füzelerinin imhası için 1987 yılında yapılan anlaşmadan, altı ay içinde çekileceklerini açıkladı.

Washington’a göre, Rusya Novator 9M729 isimli yeni bir füze geliştirerek INF anlaşmasını ihlal etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, Trump ile aynı gün yaptığı açıklamada Moskova’nın da INF kapsamındaki zorunluluklarını askıya aldığını bildirdi.

RIA ajansına göre Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Rusya’nın karadan atılan füzelerinin menzilini arttırması gerekiyor. Böylece, füzelerin başta Avrupa’daki hedefler olmak üzere sınırın ötesindeki hedeflere ulaşması sağlanacak.

Şoygu, Savunma Bakanlığı’nın karadan fırlatılan yeni bir seyir füzesi ve hipersonik bir füzenin en geç 2021’de operasyonel olması için talimat verdiğini söyledi.

Şoygu, geçen yaz da yaptığı bir açıklamada Rusya’nın yakında ABD’nin füze savunma kalkanlarını aşarak dünyanın herhangi bir noktasını vurabilecek kapasiteye sahip olacağını söylemişti.

Kaynak: ANF

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org