Çocuklara ‘şehit cenazesi’ gösterisi yaptırıldı
19 mart 2018
KKTC’deki 18 Mart töreninde yere yatırılan çocuğun üzerine bayrak örtüldü, kız çocuklarına başörtüsü takıldı
HABER MERKEZİ – Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), ’18 Mart Şehitleri Anma Günü’ adıyla Güzelyurt’taki bir ilkokulda düzenlenen törende, bir grup öğrenciye ‘şehit cenazesi’ gösterisi yaptırıldı. Gösteride bir ilkokul çocuğu yere yatırılarak üzerine Türk bayrağı örtüldü. Erkek çocuklarına asker kıyafeti, kız çocuklarına da başörtüsü giydirildi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC), 18 Mart Şehitleri Anma Günü dolayısıyla düzenlenen törende, bir grup öğrencinin ‘şehit cenazesi’ gösterisi tepki çekti.
MİLLİ EĞİTİM BAKANI: ‘ÇOCUKLARI ÖLÜMLE DEĞİL SEVGİYLE BESLEMELİYİZ’
Gösteriye ilişkin fotoğraflar, sosyal medya üzerinden paylaşılınca tepkilere neden oldu. KKTC Milli Eğitim Bakanı Özyiğit de gösteriye tepki göstererek, araştırma başlatacaklarını söyledi. Bakanlığın bilgisi dışında gösteri yapıldığını söyleyen Özyiğit, “Sosyal medyada dönen askeri törenlerde çocukların gösteri yapması ile ilgili gelişmeden haberim oldu. Bilinmesini isterim ki bu gibi etkinlikler, hiçbir şekilde bakanlığımızla bağlantılı gerçekleşmemektedir. Ama yine de bu olay için gerekli araştırmayı başlatacağım ve sizlerle paylaşacağım. Çocuklarımızı acı ve ölümle değil, yaşam ve sevgiyle beslemek hepimizin en kutsal sorumluluğu olmalıdır” dedi.
‘ÇOCUK HAKLARININ İHLALİ’
Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası da gösteriyle ilgili açıklama yaptı. Sendika tarafından yapılan yazılı açıklamada, Birleşmiş Milletler’in (BM) Çocuk Hakları Sözleşmesi hatırlatılarak, olayın ‘çocuk hakları ihlali’ olduğu belirtildi.
Açıklamada, şöyle denildi:
“Geçtiğimiz günlerde ‘Çanakkale Şehitlerini Anma Etkinliği’ nedeniyle Güzelyurt Kaymakamlığının organize ettiği bir törene Güzelyurt’tan bir okulumuzun katılması ve bunu savaşın, çocukların figür olarak kullanıldığı tiyatral bir etkinlikle gerçekleştirmesi pedagojik açıdan uygun olmadığı gibi, bizim açımızdan en basit tanımıyla çocuk hakları ihlalidir. Bu ayrıca Birleşmiş Milletlerin hazırlamış olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesinde de çok net bir şekilde yer almaktadır. Toplumsal ve toplumlar arası barış; gruplar arasında eşitliğe inanan, çok kimlikli ve çoğulcu düşünebilen, barış kültürü değerlerini benimsemiş yurttaşlar yetiştirmekle mümkün olabilir. Bu gibi yurttaşları ise demokratik, insancıl ve barışçıl bir şekilde eğitim veren öğretmenler ve okullar yetiştirebilir. Sabit ve mutlak bir biçimde düzenlenen muhafazakâr etkinlikler değil ancak barışçıl etkinlikler toplumsal değişim ve gelişime katkı koyabilir.” (DHA)