30 Ağustos 2024
Japonya Savunma Bakanlığı, ülkenin Çin’den gelen artan askeri tehditlerle karşı karşıya kalması nedeniyle önümüzdeki mali yıl için 8,5 trilyon yen (59 milyar dolar) tutarında benzeri görülmemiş bir bütçe talep etti.
Japonya’nın bugüne kadarki en büyük bütçesi olacak önerilen bütçe, özellikle Pekin ile gerginliğin yoğunlaştığı güneybatı adalarındaki savunma kabiliyetlerini güçlendirme planlarının bir parçası.
Son onay için maliye bakanlığına sunulması gereken teklif, Japonya’nın iddialı beş yıllık askeri genişleme planının üçüncü yılını işaret ediyor.
Hükümet, 2027 yılına kadar 43 trilyon yen (297 milyar dolar) ayırmayı planlıyor ve bu da yıllık savunma harcamalarını iki katına çıkararak yaklaşık 10 trilyon yene çıkarıyor.
Bu artış Japonya’yı ABD ve Çin’in ardından dünyanın en fazla askeri harcama yapan üçüncü ülkesi konumuna getirecek.
Pekin, bölgedeki askeri varlığını birkaç yıldır artırıyor.
Japonya’nın Senkaku Adaları, Çin’in ise Diaoyu Adaları olarak bilinen tartışmalı adaları çevreleyen sulara yönelik saldırıları giderek sıklaşıyor ve bölgede gerginliğin artmasına yol açıyor.
Buna karşılık Japonya da özellikle Doğu Çin Denizi çevresinde savunmasını güçlendirme çabaları içerisinde.
Önerilen bütçenin yaklaşık 970 milyar yen (6,7 milyar dolar) tutarındaki kısmı, geri tepme kapasitesinin artırılması için ayrıldı.
Bunlara, Aegis sınıfı muhriplerdeki gibi uzun menzilli füzelerin ve gerekli fırlatma sistemlerinin geliştirilmesi ve edinilmesi de dahildir.
Japonya ayrıca, Kuzey Kore, Çin ve Rusya’nın hipersonik füze programlarını ilerletmesiyle giderek daha kritik bir ihtiyaç haline gelen füze tespit kabiliyetlerini geliştirmek için tasarlanmış bir uydu takımyıldızı kurmak istiyor.
Tokyo ayrıca insansız sistemlere ve yapay zekaya da büyük yatırımlar yapıyor. Bütçe teklifi, hem gözetleme hem de muharebe görevleri için dronların geliştirilmesi ve tedariki için 103 milyar yen (710 milyon $) içeriyor.
Ayrıca, mevcut modellere göre daha az mürettebat gerektirecek üç yeni çok amaçlı kompakt muhrip inşası için 314 milyar yen (2,17 milyar dolar) tutarında talepte bulunuldu.
Japon savunma yetkilileri, insan kayıplarını azaltma ve uzun süreli görevler yürütme potansiyellerine atıfta bulunarak insansız hava araçlarını “oyun değiştirici” olarak tanımladılar. Bu teknolojiler, yaşlanan bir nüfus ve küçülen bir iş gücü gibi demografik zorluklarla boğuşan bir ülke için hayati önem taşıyor.
Ülkenin Öz Savunma Güçleri (SDG) son dönemde eleman alım hedeflerini tutturmakta zorluk çekiyor; geçen yıl ihtiyaç duyulan 19 bin 598 pozisyonun yalnızca yarısını doldurabildi; bu, SDG’nin 70 yıllık tarihindeki en düşük seviye.
Hükümet bunun nedenini, doğum oranlarının düşmesi ve daha cazip maaş ve yan haklar sunan özel sektörle rekabetin artmasına bağlıyor.
Bu makale The Associated Press’ten gelen haberleri içermektedir
Kaynak: Newsweek