Son yıllarda giderek daha fazla ülkenin kullanmak istediği ‘katil robotların’ yasaklanması talebiyle uluslararası sivil toplum kuruluşları Fransa’ya çağrıda bulundu. Çağrıda, küresel kapsamda bir yasak için çalışılması istendi.
ANF PARİS Cuma, 9 Kas 2018
‘Katil Robotları Durdurma Kampanyası’nın yürütücülerinden olan İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) tarafından Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’a yapılan çağrıda, otonom katil robot ve silahlara karşı çıkması talebi dile getirildi.
CCW KONFERANSI ÖNCESİNDE HAREKETE GEÇME ÇAĞRISI
21-23 Kasım’da yapılacak Belirli Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) toplantısı öncesinde yapılan çağrıda, halen daha çok yarı otonom olan silahların geliştirilmesinin önüne geçilmesi isteniyor.
Macron’un bu tür silahların geliştirilmesine ‘kategorik olarak karşı’ olduğu yönündeki ifadleerini hatırlatan HRW, buna rağmen Fransa’nın sadece Birleşmiş Milletler (BM) düzeyinde bir ‘siyasi deklarasyonla’ yetinmek istediğine işaret etti.
Fransa Silahlı Kuvvetler (Savunma) Bakanlığı ile savunma sanayisinin büyük bir silahlanma yarışında olduğu kaydedilen açıklamada, Fransız ordusunun hali hazırda hedefleri belirleyerek yok edecek savunma sistemleri geliştirme peşinde olduğuna dikkat çekildi.
‘ROBOTLARIN AHLAKİ KARAR GÜÇLERİ YOKTUR’ HATIRLATMASI
Kendi başına karar verebilecek katil robotların geliştirilmesinin sakıncalarına işaret eden HRW, otonom silahlara öldürme yetkisi verilmesinin kamu vicdanına aykırı olduğunu vurguladı.
HRW, katil robot veya silahların hiçbir şekilde ahlaki karar alma ve acıma duygularının olmadığının altını çizdi.
SORUMLULUĞUN KİME AİT OLDUĞUNU TESPİT ETMEK ZOR!
HRW, halen kumandanın başında insanların olduğu bu tür silahların tümüyle otonom hale gelmeleri halinde ciddi zararlar oluşacağı ve bu tür sistemlerin acilen yasaklanması gerektiği çağrısını da yaptı. Açıklamada, katil robotların bir saldırısında yaşanacak ölümlerin sorumluluğunun kime ait olduğunun tespitinin de zor olacağı ifade edildi.
‘Katil Robotları Durdurma Kampanyası’na HRW’nin yanı sıra katılan organizasyonlardan bazıları şöyle: Article 36, Association for Aid and Relief Japan, International Committee for Robot Arms Control, Mines Action Canada, Nobel Women’s Initiative, PAX (eski adıyla IKV Pax Christi), Pugwash Conferences on Science & World Affairs, Seguridad Humana en América Latina y el Caribe (SEHLAC) ve Women’s International League for Peace and Freedom.
HRW’nin verdiği bilgilere göre, Fransa’nın yanı sıra Rus Kalaşnikov şirketi, Amerikan Raytheon ve Kore’den Samsung gibi şirketler bu tür sistemleri geliştirme çalışmalarını yürütüyor.
Kaynak: ANF