“Kore Yarımadası’nda bundan böyle savaş olmayacak”

Liderler, ülkelerinin bölünmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan ailelerin birleşmesi için bu yıl çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Birleşme faaliyetleri, Kore’nin Japonya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 15 Ağustos Ulusal Kurtuluş Günü’nde açıklanacak.

Kuzey Kore ve Güney Kore liderlerinden deklarasyon: Bundan sonra savaş olmayacak

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile Güney Kore lideri Moon Jae-in tarihi zirve için bir araya geldi. Liderler, karşılıklı düşmanlıkların sona ermesi için ortak bildiriye imza attı.

1953 Kore Savaşı’ndan bu yana yarımadayı ikiye bölen sınır hattını geçip Güney Kore’ye ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu.

Kim Jong-un ile Güney Kore lideri Moon Jae-in, sınır hattında el ele kameralara poz verdi.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ve Güney Kore lideri Moon Jae-in, bugün imzaladıkları ortak deklarasyonla “Kore Yarımadası’nda bundan sonra savaş olmayacak” dedi.

11 yıl sonra iki ülkenin liderler seviyesindeki ilk görüşmesinde Kore Yarımadası’nın tamamen nükleer silahlardan arındırılması için ortak çalışma konusunda da anlaşıldı.

Moon, Kuzey Kore’nin nükleer testleri durdurmasının çok önemli bir adım olduğunu söyledi.

‘Omuzlarımızda büyük bir yük var’

Kuzey Kore lideri Kim ise geçmişte de iki Kore arasında anlaşmalar imzalandığını fakat bu bir süre sonra beklentilerin boşa çıktığını hatırlatırken tarihteki hataları tekrarlamayacaklarını söyledi:

“Önümüzde öfkeli insanların ve tepkilerin çıkaracağı engeller olabilir fakat acısız zafer olmaz.”

Güney Kore lideri Moon da “Tüm dünya bizi izliyor ve omuzlarımızda büyük bir yük var” diye konuştu.

İki lider arasındaki diyaloglarla ilgili basına bilgi veren Güney Kore Devlet Başkanlığı Sözcüsü Yoon Young-chan “Kim, Moon’un Kuzey Kore’nin füze testleri nedeniyle sabahları erkenden uyanmak zorunda kaldığını duymuş. Bu yüzden Moon’a ‘Bundan sonra uykunu bölmeyeceyiz’ dedi” ifadelerini kullandı.

Liderler, ülkelerinin bölünmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kalan ailelerin birleşmesi için bu yıl çalışmalarını hızlandıracaklarını açıkladı. Birleşme faaliyetleri, Kore’nin Japonya’dan bağımsızlığını ilan ettiği 15 Ağustos Ulusal Kurtuluş Günü’nde açıklanacak.

İki Kore’nin buluşması dünyada da ilgiyle takip ediliyor. İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson, görüşmeyi “iyi haber” diye değerlendirdi ve bunun cesaret verici bir adım olduğunu söyledi.

İki lider, ilk buluşmalarında sınır bölgesindeki askeri hatta el sıkıştıktan sonra Kim, Güney Kore liderini sınır çizgisinin kuzeyine geçmeye davet etti.

İkili, el ele kuzeye adım atıp daha sonra güney bölgesine geçti. Her adımı planlanan bu ziyarette Kim’in yaptığı davet bu tarihi anları izleyen birçok kişiyi şaşırttı.

On yıldan uzun bir süredir ilk kez iki ülke lideri bir araya geldi.

Görüşmenin ilk etabı tamamlandıktan sonra iki lider ayrı ayrı öğle yemeğine gitti. Kim, öğle yemeği için korumalı siyah limuzinine binerek Kuzey’e döndü. Kuzey Kore lideri görüşmelerin ikinci etabı için öğleden sonra Güney’e yeniden geçecek.

‘Yeni bir tarih başlıyor’

Sabah saatlerinde askerden arındırılmış askeri bölge olan Panmunjom’da bir araya gelen Kim ile Moon, Barış Evi’ne doğru yürüdü.

Kim, burada ziyaretçi defterine “Yeni bir tarih başlıyor. Tarihin ve barış çağının başlangıcında” yazdı.

On yıldan uzun bir süredir ilk defa bir araya gelen iki ülke lideri arasında şakalaşmalar da yaşandı. Kim, zirveye Kuzey Kore’nin meşhur soğuk eriştelerinden getirdiğini belirtip “Umarım getirdiğim soğuk eriştelerin gerçekten keyfini çıkarırsınız” dedi.

Görüşmeye ilişkin ABD’den de açıklama geldi. Beyaz Saray, görüşmelerin barış ve refah yolunda ilerleme sağlamasını umduklarını söyledi.

Kore zirvesi, Kim ile ABD Başkanı Donald Trump’ın görüşme planlarının da öncüsü olarak görülüyor.

Zirvede, Kuzey Kore’nin nükleer silah programı gündemin başlıca maddelerinden olacak.

Seul, Pyongyang’la nükleer silahlarla ilgili anlaşmaya varmanın ‘zor olacağını’ söyledi. Kuzey Kore’nin nükleer ve füze teknolojisi, geçen yaz, son yılların en gelişmiş seviyesine ulaştı.

ABD’den açıklama

Kuzey ile Güney Kore liderleri 2000 ve 2007 yıllarında da bir araya gelmiş ama kalıcı barış için çözüm sağlanamamıştı.

Kim geçen hafta yaptığı açıklamada nükleer testleri askıya alabileceğini söyledi. ABD ile Güney Kore, Pyongyang’ın bu adımından memnuniyet duyduklarını ifade ederken Çinli araştırmacılar ise, son nükleer denemede düşen bir kaya nedeniyle Kuzey Kore’nin nükleer deneme tesisisin kullanılamaz halde olabileceğine işaret etti.

Nükleer silah programının yanı sıra iki liderin 1953 Kore Savaşı’ndan sonra resmi olarak sona eren barışı yeniden sağlama imkânlarını, ekonomik ve sosyal sorunları da ele almaları bekleniyor.

Ziyafette Kim’in favorileri var

Kim ve Moon öğleden sonra ‘barış ve refahın’ sembolik temsili için her iki ülkeden getirilen toprak ve suyla çam fidanı dikecek.

Zirve, iki liderin bir anlaşma imzalaması ve akşam yemeği öncesi ortak açıklamasıyla sona erecek. Ziyafet, Güney’de verilecek. Menü de diğer ritüeller gibi sembolik olacak.

Kim Jong-un’a, İsviçre’deki öğrencilik yıllarında en sevdiği yiyeceklerden olan patates yemeği rösti ikram edilecek. Ayrıca sofrada Kuzey Kore’nin soğuk erişteleri ve Kuzey Kore likörü de olacak.

Kim’e ziyaretinde, aralarında yönetimde etkili kız kardeşi Kim Yo-jong’un da bulunduğu dokuz yetkili eşlik ediyor.

Diğer ziyaretlerden farklı olarak, üst düzey askeri yetkililer ile diplomatlar da Kim’in yanında.

Kaynak: BBC

**

Kore baharındaki ‘parlamayan’ yıldız – Fehim Taştekin / Gazete Duvar

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org