Korucuların sınır ötesi ‘görev harcırahı’ üç katına çıkarıldı

Güvenlik korucularının sınır ötesi görev harcırahlarında düzenleme yapılarak, günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarıldığını söyleyen Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen, Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve diğer yetkililere teşekkür etti.

Sınır ötesi operasyonlara katılacak korucuların ‘görev harcırahı’ üç katına çıkarıldı

Ağu 24 2020
Türkiye’de, sınır ötesi operasyonlarına katılacak olan güvenlik korucularının aldığı “görev harcırahları”nda düzenleme yapıldı.

Yeni düzenlemeye göre korucuların harcırahları günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarıldı.

Yeni düzenlemeyi Anadolu Güvenlik Korucuları ve Şehit Aileleri Konfederasyonu Genel Başkanı Ziya Sözen açıkladı. Sözen, güvenlik korucularının sınır ötesi görev harcırahlarında düzenleme yapılarak, günlük 91 liradan 205 liraya, aylık 2 bin 730 liradan 6 bin 150 liraya çıkarıldığını söyledi.

Ziya Sözen, Bakanlık onayı ile yapılan düzenleme nedeniyle Erdoğan’a, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya ve diğer yetkililere teşekkür etti.

Sınır ötesi operasyonlar için ayrılan harcırah miktarlarında ciddi anlamda düzenleme yapılmasının kendilerini “ziyadesiyle memnun ettiğini” belirten Sözen, diğer güvenlik korucularının maaş ve harcırahlarında düzenleme yapılmasını istedi.

Kurulduğu günden bu yana tartışmalara neden olan koruculuk sistemi veya eski adıyla “geçici köy koruculuğu”, 26 Mart 1985 tarihinde 442 sayılı Köy Kanununun 74. maddesinde yapılan değişiklikle oluşturulan paramiliter kurumudur.

İçişleri Bakanlığı bünyesinde yer alan bu kurum, idari bakımdan kaymakamların, mesleki bakımdan ise Jandarma Bölük Komutanı’nın emir ve komutası altındadır.

2016 yılında çıkarılan kanun hükmünde kararname ile geçici köy korucularının adı “güvenlik korucusu” olarak değiştirildi.

Köy korucularının görevleri, aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

* Köy halkının canına, ırzına, malına ve tasarruf emniyetine yönelik saldırıları önlemek, saldırıda bulunanları yakalamak ve suç delillerinin kaybolmamasını sağlayacak tedbirleri almak,

* Görev alanında bulunan kamu ve özel kurumlara ait tesislere yönelik her türlü saldırıları önleyecek tedbirleri almak ve bu gibi tesislerin korunmasında, genel ve özel kolluk kuvvetlerine yardımcı olmak,

* Tabii afetlerde verilecek görevleri yapmak,

* Bağlı olduğu mülki amirce verilecek ve önleyici kolluk kapsamında olan diğer görevleri yapmaktır.

Türkiye Kalkınma Bakanlığı’nın On Birinci Kalkınma Planı’na (2019-2023) göre, 21 bin 716 yeni güvenlik korucusu işe alınarak ortalama korucu yaşı 42’den 32’ye geriletilmiştir. Bu süre içerisinde 18 bin 482 korucu emekli edilmiş, 226 güvenlik korucusu uzman çavuş olmak için eğitime alınmıştır.

Kaynak: Ahval

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org