MİLAN’DA VİCDANİ RET PANELİ
Kopuntu(*) grubunun organizasyonu ile İtalya’nın Milano şehrinde 2, 3, 4, 5 Aralık tarihlerinde bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Bu etkinliklerden biri de Türkiye’deki savaşkarşıtı hareket ve vicdani ret üzerine oldu. Panelist olarak Kopuntu grubundan Zeynep Koçak ve Vicdani Ret Derneği’nden Ercan Jan Aktaş katıldı.
Zeynep Koçak konuşmasında “Türkiye’de vicdani reddin hukuki ve politik durumu: Halil Savda, İnan Mayıs Aru ve Mehmet Tarhan davaları” başlıklı sunumunda, vicdani reddin tanınmamasının TC anayasasına ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası antlaşmalara aykırı olduğunu anlattı. Gregoire Chamayou’nun “Manhunts: A Political Philosophy” kitabına atıf yaparak Türkiye’nin avcı bir devlet olarak hedefine koyduğu av gruplarının arasında vicdani retçilerin de olduğunu açıklayan Zeynep Koçak, Türkiye’de vicdani retçilere uygulanan hukuki yaptırımların birbiriyle tutmadığını, herkes için farklı olduğunu üç örnek dava üzerinden anlattı.
Ercan Jan Aktaş ise Türkiye’deki vicdani ret süreci, savaşkarşıtı hareket ve özellikle de Temmuz 2015 tarihinden bu yana Türkiye’de yaşananlara dair bir sunum yaptı. Aktaş, “Türkiye’de bugün kendisini AKP/MHP’li bilenler dışında hemen hemen bütün insanların hayatları büyük bir baskı altında devam ediyor. Türkiye’de bu ırkçı/militer sisteme karşı durmak, eleştiri yapmak her şekilde iktidarın sopası haline gelmiş hukuk sistemi ile cezalandırılmaktadır. Vicdani retçiler de bu baskıları yaşıyorlar. Hayat hiçbir zaman olmadığı kadar Türkiye’de bütün muhalifler için çok zor. Bu baskılardan tek başına kalkmanın imkânı yok, hep birlikte bulunduğumuz her yerde bu direniş ve dayanışmayı büyütmemiz lazım.” dedi.
Panel soru ve cevaplar ile devam etti.
(*) Kopuntu, Türkiye’de üretim ve yaşam alanlarını daraltan politikalar sonucunda baskı altında kalan, susturulan ya da engellenen gazetecilerin, akademisyenlerin, yazarların, sanatçıların, öğrencilerin ve fikir üretme iddiasındaki herkesin karşılaşma ve işbirliği yapma olasılıklarını arttırma amacını taşıyan, fiziksel ve dijital üretim alanı açarken aynı zamanda mobilizasyon üzerine kurulu daha geniş bir ağ oluşturabilmek için kurulmuş disiplinler arası bir dayanışma ağıdır.
Zeynep Koçak: Hukuk felsefesi doktorası yapıyor. İtalya’da yaşıyor. Ruhu gezgin, kendi göçebe. Dünya meselelerine kafa yorar, söyleşi yapar, yazar çizer. Duman’ın annesi olmaktan gurur duyuyor.
Ercan Jan Aktaş: Uzun yıllardır savaşkarşıtı hareket içinde çalışmalarını yürütüyor. Sosyal bilimci ve yazar. Bir yılı aşkın zamandır Fransa’da yaşıyor. EHESS’de Master yapıyor.