Roboskili vicdani retçilere ‘halkı askerlikten soğutmaktan’ bir dava daha

Geçtiğimiz yıl Roboski katliamının 4. yıl dönümünde vicdani ret çağrısı yaptıkları gerekçesiyle barış aktivisti Yannis Vasili Yaylalı ve Roboskili Necdet Encü’ye ‘halkı askerlikten soğutmaktan’ dava açıldı. İlk duruşma Uludere Asliye Ceza Mahkemesinde 3 Mart 2016 tarihinde görülecek.

Roboski’deki barış aktivistlerine bir dava daha

Yaylalı, “Ne yaparsanız yapın bu suça ortak olmayacağız” diyor

27 Ocak 2016 Çarşamba 14:35
Geçtiğimiz yıl Roboski katliamının 4. yıl dönümünde vicdani ret çağrısı yaptıkları gerekçesiyle barış aktivisti Yannis Vasili Yaylalı ve Roboskili Necdet Encü’ye ‘halkı askerlikten soğutmaktan’ dava açıldı.

İlk duruşma Uludere Asliye Ceza Mahkemesinde 3 Mart 2016 tarihinde görülecek.

“BU SUÇA ORTAK OLMAYACAĞIZ”

Geçtiğimiz günlerde ‘halkı askerlikten soğutmaktan’ bir dava daha açılan ve daha ikinci duruşmada ceza verilen Yannis Vasili Yaylalı gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Kürt halkına karşı başlatılan yeni savaş sürecinde Roboski’de barış mücadelesi yürüten biz barış aktivistleri ve vicdani retçilere mahkemeler aracılığı ile saldırılar hız kesmeden devam ediyor. Anne karnında çocukların katledildiği bugün bizleri bu yolla susturamazlar .

Barış aktivistleri, savas karşıtları, vicdani retçiler olarak bu coğrafyanın barışı ve antimilitarist bir gelecek için sonuna kadar direneceğiz. İşlediğiniz savaş suçuna bizi asla alet edemeyeceksiniz. Bugün çoluk çocuk demeden yaptığınız katliamlar insanlık ve savaş suçudur. Mahkemeleriniz yolu ile bu suça ortak olmamızı dayatıyorsunuz. Size ve yaptıklarınıza ayak diriyoruz ve ne yaparsanız yapın bu suça ortak olmayacağız.” (Demokrat Haber)

http://www.demokrathaber.net/guncel/roboski-deki-baris-aktivistlerine-bir-dava-daha-h61430.html

**

Mahkeme felsefede çığır açtı: Sentez yoksa düşünce yok, düşünce yoksa özgürlük de yok

Vicdani retçi Yaylalı’yı ‘halkı askerlikten soğutmak’tan mahkum eden mahkeme, Yaylalı’nın yazılarında tez-antitez-sentez olmadığı, bu yüzden bunların ham bilgi olduğu ve düşünce sayılamayacağına karar verdi!

27.01.2016 15:54
ONUR EREM / @onurerem
Türk Ceza Kanunu’nun tartışmalı maddelerinden olan “halkı askerlikten soğutma” suçunu işlediği gerekçesiyle 7 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Yannis Vasilis Yaylalı’nın gerekçeli kararında Uludere Asliye Ceza Mahkemesi’nin sıradışı yorumları felsefe dünyasında çığır açtı.

‘Yeterli okuma yapmamış’
Kararda Yaylalı’nın savaşın kötü ve zararlı olduğu için insanları vicdani redde davet ettiği fakat bunun ham bir bilgiden ibaret olduğu, Yaylalı’nın bu konuda nitelikli araştırma ve yeterli okuma yapmadığı iddia edilirken “Ham bilgilere dayalı olarak ortaya konulan söylemler fikir ve düşünce olarak nitelendirilemez” ifadeleri kullanıldı. Mahkeme, Yaylalı’nın köşe yazılarında fikir ve düşüncelerin olmadığını iddia ederken bu iddiasını ise “Bir fikir ve düşünceden bahsedebilmek için klasik manada tez antitez sentez üçlüsünü bir arada harmanlayarak üzerinde düşünülüp okumalar yapılıp sonuca ulaşılması gerektiği”, ancak Yaylalı’nın yazılarında bunların olmadığı ifadeleriyle “temellendirdi”.

Mahkeme anlamamış
Vicdani reddin zorunlu askerliğe karşı olduğu, orduyu toptan kaldırmakla alakası olmadığını bilmeyen mahkeme “Sanığın vicdani reddin ne olduğu ile alakalı bir bilgisi var, ancak mevcut orduyu ortadan kaldırdıktan sonra kamu güvenliği ve milli güvenliğin nasıl sağlanacağı konusunda hiçbir beyanatta bulunmamış. Bu yüzden sanığın eyleminde tez antitez sentez sistemine uygun beyanatlar bulunmadığı ve suça konu fiilin ham bilgiden ibaret olduğu anlaşılmıştır” ifadelerini kullandı.

Ordusuz devletleri bilmiyor

Gerekçeli kararda “Sanığın savaşın kötü olduğunu, kötü bir eylem olduğunu ve bu nedenle gençleri vicdani redde davet ettiği görülmektedir. Savaşların kötü olduğu tartışmasız bir gerçektir. Ancak mevcut devletler sisteminde devletlerin kamu düzenini sağlamak için ordulara ihtiyaç duyduğu tartışmasızdır” ifadeleri yer alırken, dünyada ordusu olmayan İzlanda, Panama ve Kosta Rika gibi 22 ülkeye değinilmedi. Mahkeme buradan yola çıkarak, daha önce verilmiş AİHM kararlarına rağmen TCK’nın 318. maddesinin uluslararası sözleşmelere aykırı olmadığını iddia etti.

‘Düşüncesi düşünce değil’
Kararda, Yaylalı’nın düşünce ve ifadelerinin aslında düşünce ve ifade olmadığı, bu nedenle AİHS ve Anayasa’yla koruma altına alınmış düşünce ve ifade özgürlüğünden yararlanamayacağı yer aldı.

***

Yaylalı: Hakim okuduğunu anlamıyor
Gerekçeli kararı BirGün’e yorumlayan Yannis Vasilis Yaylalı, “Bu mahkeme savaş sürecinin bir parçası olmuş, kararını önceden vermiş. Zaten ben savunma yaparken hakim beni dinlemeyip uyukluyordu. Ben ona vicdani reddin ne olduğunu, Avrupa Konseyi’nde bu hakkı tanımayan bir tek Türkiye kaldığını anlatmıştım, o gerekçeli kararda ‘Orduyu lağvedince yerine ne koyacağını anlatmamışsın, yazılarında tez-antitez-sentez yok’ demiş. Hakimin okuduğunu da anladığını düşünmüyorum. Benim düşünce ve ifadelerimin ham bilgi içerdiği için düşünce ve ifade sayılamayacağını söylemiş. Mahkeme bir düşüncenin ‘aslında düşünce olmadığını’ iddia edemez” dedi. Mahkemenin bireyin özgürlüklerini milli güvenlik gerekçesiyle yok saydığını söyleyen Yaylalı, “Ama kast ettikleri milli güvenlik anne karnındaki çocukları öldürüyor, yaşlıları sokak ortasında öldürüp günlerce bekletiyor. Böyle milli güvenlik mi olur” dedi. Bu kararı üst mahkemelere taşıyacağını söyleyen Yaylalı’nın 3 Mart’ta biri vicdani ret çağrısı yapmak, diğeri de evinde özerklik ilan etmekten kaynaklanan iki ayrı “halkı askerlikten soğutma” davası daha görülecek.

http://www.birgun.net/haber-detay/mahkeme-felsefede-cigir-acti-sentez-yoksa-dusunce-yok-dusunce-yoksa-ozgurluk-de-yok-101982.html

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org