Savaşa, militarizme ve iklim değişikliğinin tahribatına karşı çıktı – Kathy Kelly

Eylül 2015’te, ABD Kongresi’ne basit bir soru yöneltti : “Neden,” diye sordu, “birileri savaşta kullanan insanlara silah verir?… Cevap paradır ve para kana bulanmıştır.”

Papa Francis’in Sevgi ve Barış Mirası

Savaşa, militarizme ve iklim değişikliğinin tahribatına karşı çıktı.

24 Nis 2025
Papa Franciscus, 2022 yılında, gömüleceği yeri belirten taşa sadece bir kelimenin yazılmasını istediğini ifade eden bir vasiyetname hazırladı : Franciscus .
Franciscus, Latince Francis anlamına gelir, Jorge Mario Bergoglio’nun 12 yıl önce kardinallerin onu Roma Piskoposu olarak seçmesi üzerine seçtiği isimdir. Marjinalde yaşayan, dünyevi kıyafetlerini bir kenara atan ve cüzzamlıları öpen biri olarak bilinen Aziz Francis ile birlik arayışındaydı. Papa Francis “fakir ve fakirler için olan bir kilise” özlemi çekiyordu . Piskopos Robert McElroy’un bir keresinde ifade ettiği gibi , “çok fazla paranın çok az kişinin elinde olduğunu, büyük çoğunluğun ise geçinmek için mücadele ettiğini” fark etti.

Dünyadaki 1,4 milyar Katoliğin ruhani lideri olarak Papa Francis, farklı nesillerden insanları birleştirdi. İnsanlara karşı gerçek sevgiyi teşvik etti: “Todo, todo, todo.” Ya da Rahip Martin Luther King Jr.’ın kişisel doktoru, merhum sevilen Chicago’lu Dr. Quentin Young’ın sık sık söylediği gibi , “Herkes içeride, kimse dışarıda.”

“Neden,” diye sordu, “bir kimse savaşta silah kullanan insanlara silah verir?… Cevap paradır ve para kana bulanmıştır.”

Papa Francis, insanları savaşın anlamsızlığını bir kenara bırakmaya ve savaşın en kötü yükünü çekenlere, özellikle de çocuklara her zaman özen göstermeye çağırdı. Onun sözleri, açgözlülük ve güç tutkuları merhamet kapasitelerini alt eden güçlü insanlar tarafından ölüme mahkum edilen çocuklar için yüreği sızlayan bir adamın sözleriydi.

Papa Francis geçen Aralık ayındaki son Noel mesajında, “Dün çocuklar bombalandı,” dedi . “Çocuklar. Bu zulüm, bu savaş değil.” Boynunda taşıdığı haça dokunarak ekledi, “Bunu söylemek istiyorum, çünkü kalbime dokunuyor.”

Papa Francis , yetim kalmış, sakatlanmış, hastalanmış, aç bırakılmış, zorla yerinden edilmiş, travmatize edilmiş ve ateş ve moloz altında gömülmüş Gazze çocuklarından bahsediyordu . Kasım 2024’te yayınlanan Hope Never Disappoints. Pilgrims Toward a Better World adlı kitaptan alıntılarda , İsrail’in hesap verebilirliği konusunda açık sözlüydü ve şunları yazdı : ” Gazze’de olanlar bir soykırımın özelliklerini taşıyor. Hukukçular ve uluslararası kuruluşlar tarafından formüle edilen tanımı karşılayıp karşılamadığını belirlemek için araştırılmalıdır.”

Papa Francis, ölümünden bir gün önce Paskalya’da yazılı bir mesajda şunları söyledi : “Savaşan taraflara sesleniyorum: Ateşkes ilan edin, rehineleri serbest bırakın ve barış dolu bir gelecek arzulayan aç bir halkın yardımına gelin!” 2023’te başlayan mevcut savaş sırasında Papa Francis, Gazze’deki Kutsal Aile Kilisesi cemaatiyle güçlü bir ilişki geliştirdi. Kilisede sığınan yüzlerce kişiyle sanal toplantılar düzenleyerek , İsrail’in kuşatması ve bombardımanı altında karşılaştıkları gerçekliklerle günlük temas halinde kalabildi. Bombalamanın özellikle yoğun olduğunu öğrendiği günlerde, Papa Francis günde beş kez arayıp durumlarını kontrol ediyordu.

Papa Francis savaş karşıtı mesajını dünyanın dört bir yanındaki iktidar koltuklarına taşıdı. Eylül 2015’te, süper güçlerin militarizm yoluyla başkalarını kontrol etme arzusundan bıkmış bir şekilde, ABD Kongresi’ne basit bir soru yöneltti : “Neden,” diye sordu, “birileri savaşta kullanan insanlara silah verir?… Cevap paradır ve para kana bulanmıştır.”

Papa Francis, gelecek nesillerin yaşanabilir bir gezegene sahip olması için hayati derecede ihtiyaç duyulan yöneticiliği vurgulayarak, iklim değişikliğiyle mücadele etme ihtiyacı konusunda alarm verdi. Ekim 2023’te yayınlanan bir yetkili belgede, “Yaşadığımız dünya çöküyor ve kırılma noktasına yaklaşıyor olabilir,” dedi. “Sorunu inkar etme, gizleme, örtbas etme veya görecelileştirme yönündeki tüm girişimlere rağmen, iklim değişikliğinin işaretleri burada ve giderek daha belirgin hale geliyor.”

Papa aynı şekilde atom enerjisinin savaş amacıyla kullanılmasını kınadı ve nükleer silah sahibi olmanın ahlak dışı olduğunu ilan ederek, “Korkunç yeni savaş silahları üretirken nasıl barıştan bahsedebiliriz?” diye sordu.

Papa Francis, vasiyeti doğrultusunda, 47 “havarisel misyon”undan her birinin öncesinde ve sonrasında dua etmek için gittiği Meryem Ana’ya adanmış bir bazilikaya gömülecek . Saint Mary Major Bazilikası, Roma’nın en fakir mahallelerinden birinde, mültecilerin olduğu bir mahalledeki kilisede yer almaktadır . Francis, kendini İsa’nın annesi Meryem’in korumasına emanet etmiştir.

“Todo, todo, todo” sözlerinin aramızdaki yanıltıcı bölünmeleri yaratan engelleri yıkacağını, bizi gerçek eşitlikçiliğe, Dünya’yı ve birbirimizi kucaklamaya, ” hayatı seçme şansı için her zaman minnettar olmaya ” yönlendireceğini düşünmek istiyorum.

Sevgili Franciscus, “Oremus.” Dua edelim.

Kaynak: Common Dreams

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org