Sikorsky ile 3.5 milyar dolarlık helikopter anlaşması

Bugüne kadar tedarik edilen helikopterlerde Türk sanayi iş payı bulunmazken, ilk defa bu proje ile yüzde 67 oranında yerli sanayii katılımı gerçekleşecek. Bu kapsamda kokpit, kabin, paller Tusaş tarafından, aviyonik suit Aselsan tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecek.

‘Kara Şahin’nde imzalar atıldı

Türkçe Kara Şahin olan Black Hawk tipi helikopterlerin Türkiye’de üretilmesi için imzalar atıldı

İSTANBUL – Black Hawk tipi Sikorsky askeri helikopterler Türkiye’de üretilecek. 21 Şubat’ta imzalanan ve 109 helikopterin üretimini kapsayan sözleşmenin detayları ortaya çıktı. 

3,5 milyar dolarlık proje kapsamında ilk kez bir helikopter lisans anlaşmasıyla Türkiye’de üretilecek.

Helikopterin kokpit tasarımını ASELSAN yapacak ve bu kokpitler ABD hariç tüm dünyada satılabilecek.

Bir başka ilk ise helikopter motoru üretiminde olacak. Motor Türkiye’de TEI tarafından üretilecek ve yurtdışına satış imkanı da olacak.

Helikopterin iniş takımları ve dişlileri ise Alp Havacılık tarafından üretilecek. Böylece projenin 1,4 milyar dolarlık bölümü Türk firmaları tarafından üstlenilmiş olacak. Üretimde yerli sanayi oranı ise yüzde 67 olacak.

Helikopterler Kara ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü’ne tahsis edilecek.

Türkiye’de üretilen ilk Sikorsky’nin yaklaşık altı yıl sonra Orman Bakanlığı’na teslim edilmesi bekleniyor.

dunya.com

**

Genel Maksat Helikopter Projesi’nde İmzalar Atıldı

03 Mart 2014 19:33

 

Savunma Sanayii Müsteşarlığından (SSM), Genel Maksat Helikopter Projesi kapsamında Sikorsky firmasıyla sözleşme imzalandığı belirtildi.SSM’den yapılan açıklamada, Genel Maksat Helikopter Projesi’nin, 5 Aralık 2007’de alınan Savunma Sanayii İcra Komitesi kararı ile Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) ve Orman Genel Müdürlüğü (Ogm) olmak üzere 6 kullanıcının, 109 genel maksat helikopteri ihtiyacını karşılamak üzere başlatıldığı hatırlatıldı.Proje kapsamında Sikorsky firmasının S-70i modeli helikopterinin, lisans altında üretim modeli ile Türkiye‘de üretileceği bildirilen açıklamada, lisansın Türkiye’nin ileriki dönemlerdeki ihtiyacını da karşılayacak şekilde 300 helikopterin üretimini kapsadığı belirtildi. Açıklamada ayrıca Türkiye’de üretilecek her bir helikoptere karşılık bir helikopterin yurt dışına ihraç edileceği belirtildi.Projede TUSAŞ’ın ana yüklenici, Sikorsky’nin ana alt yüklenici, Aselsan, TEI ve ALP Havacılık’ın alt yükleniciler olduğu kaydedilen açıklamada, şu ifadeye yer verildi:”S-70i temel helikopteri üzerine kullanıcı isteklerini karşılamak üzere Tusaş ve entegrasyon alt yüklenicisi Aselsan tarafından yazılım ve donanım entegrasyonu gerçekleştirilecek olup nihai konfigürasyondaki helikopter ‘(TAI) T-70 helikopteri’ olarak anılacaktır. Ayrıca üretilecek olan T-70 helikopterine ilişkin depo seviyesi bakım kabiliyeti kazanılacaktır. Sözleşme, SSM ve Sikorsky arasında 21 Şubat 2014 tarihinde imzalanmıştır.”Açıklamada, sözleşmenin imzalanmasıyla program takviminin başlaması arasında 16 aylık bir sürenin öngörüldüğü, bu sürede Sikorsky firmasının, ABD mevzuatları gereği helikopterin Türkiye‘de lisans altında üretimi ve sözleşme kapsamındaki diğer kalemlere ilişkin ihracat lisanslarını almak üzere çalışmalar yapacağı kaydedildi.

ABD hükümetinin ihracat lisanslarının alımını müteakip, Orman Genel Müdürlüğü konfigürasyonundaki ilk T-70 helikopteri programın takviminin başlaması sonrası 55’inci ayda teslim edileceği ifade edilen açıklamada, ortak konfigürasyondaki ilk T-70 helikopteri’nin ise 57’nci ayda Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceği bildirildi.

-Proje kapsamındaki ilkler-

Açıklamaya göre, proje kapsamında gerçekleştirilecek bazı yenilikler ise şöyle:

İlk kez 6 farklı kullanıcının çok çeşitli görev ihtiyaçları konsolide edilerek ortak bir konfigürasyonda tedarik edilecek.

Bugüne kadar Sikorsky firmasından yapılan helikopter tedarikleri doğrudan alım şeklindeyken, ilk kez bu proje ile helikopter lisans altında Türkiye‘de üretilecek.

Proje kapsamında Türkiye‘de ilk defa dişli ve dinamik sistemlerin üretimi gerçekleştirilecek.

Proje kapsamında GE’ye ait T-700 Black Hawk motoru Türkiye‘de üretilecek ve TEI parça numarasıyla yurt dışına da satış imkanı olacak.

İlk defa bir Türk firması (Aselsan) tarafından yabancı bir firmaya (Sikorsky) kokpit tasarımı gerçekleştirilecek ve Türk tasarımı bu kokpitlerin bundan sonra üretilecek olan helikopterlerle ABD hariç tüm dünyada pazarlama ve satışı gerçekleştirilecek.

Bugüne kadar tedarik edilen helikopterlerde Türk sanayi iş payı bulunmazken, ilk defa bu proje ile yüzde 67 oranında yerli sanayii katılımı gerçekleşecek. Bu kapsamda kokpit, kabin, paller Tusaş tarafından, aviyonik suit Aselsan tarafından, motor TEI tarafından, iniş takımı ve dişliler ALP Havacılık tarafından üretilecek.

– Sikorsky, ilk defa bu proje ile uluslararası satışlarda Türk sanayisi iş payı çerçevesinde Türkiye‘deki yerli sanayi kabiliyetlerini kullanma taahhüdü verdi. Taahhüt miktarı 1,4 milyar dolar ve 30 yılda gerçekleştirilecek. – Ankara

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org