Silahta AR-GE’ye ayrılan para 1,2 milyar dolar

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz: Sadece ekonomi değil, savunma sanayi alanında da ilk 10’a girmemiz lazımdır ve inşallah 25 milyar dolarlık ihracatımızı da yapacağız.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık: Savunma sanayisinde 2006 yılından bugüne kadar 57 projeye 790 milyon lira destek verdik

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Açıklaması

08 Nisan 2014 19:23
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Bugün burada toplanmamıza vesile olan ‘Kızılötesi Elektro Optik Aygıtlar Geliştirmesi Projesinde’ Türkiye, dünyada 6’ncı ülke konumuna gelmiştir” dedi.

İHA
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, “Bugün burada toplanmamıza vesile olan ‘Kızılötesi Elektro Optik Aygıtlar Geliştirmesi Projesinde’ Türkiye, dünyada 6’ncı ülke konumuna gelmiştir” dedi.

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile birlikte Aselsan Akyurt Tesislerinde gerçekleştirilen “Kızılötesi Dedektör Üretim Tesisi Açılışına” katıldı. Bakan Yılmaz, yaptığı konuşmada, “Kızılötesi Elektro Optik Aygıtlar Geliştirmesi Projesinin tamamlanması ülkemizin ileri teknoloji de hangi noktaya geldiğini göstermesi açısından önemlidir. Az zaman da çok önemli işler yaptık. İşte bu işlerin en büyüğü de savunma sanayindeki ileri teknolojide gelmiş olduğumuz noktadır. Tabii ulusal güvenliğimizin sağlanmasında güçlü bir silahlı kuvvetlerin ihtiyaç var. Ancak güçlü silahlı kuvvetlerin de çok güçlü, ileri teknolojik ürünler ile desteklenmesi gerekiyor. Bizim yaptığımız da budur. Savunma sanayinin gücü de diğer sektörlerde olduğu gibi ülke olarak sahip olma teknolojik düzey ile ölçülüyor. Hedefimiz ülkemizin teknolojik yeterliliğini yükseltmektir. Türkiye’yi savunma sanayinde ileri teknolojiye sahip bir ülke haline getirmek için araştırma ve geliştirmeye daha çok kaynak ayırmamız lazımdır. Savunma Sanayi AR-GE’sine ayırdığımız kaynak 1,2 milyar dolardır. Ülkemiz genç bir nüfusa sahiptir. Muhterem hocam çok güzel bir şey söyledi. Dedi ki; bu teknolojik ürün noktasına gelebilmek için batılı ülkeler 30 veya 50 yıllık çalışma sonucu elde edilebildi. Biz ise 1999 yılında başladık ve 15 yıllık süre içerisinde. Bugün burada toplanmamıza vesile olan ‘Kızılötesi Elektro Optik Aygıtlar Geliştirmesi Projesinde’ Türkiye, dünyada 6’ncı ülke konumuna gelmiştir. Bu durum savunma sanayimiz için beklediğimiz kendi silahlı kuvvetlerimiz ihtiyaçlarını kendi imkanlarımız ile karşılama, savunma sanayi de biliyorsunuz önünü göremeyen bir Türkiye’den 2023 hedeflerini koyabilen bir Türkiye haline geldi” dedi.

Türkiye’nin ihracatının kilogram değerinin yaklaşık 1,5 dolar olduğuna dikkat çeken Bakan Yılmaz, “Bizim ne yapmamız lazım. Katma değerli ürünleri biz üretir ve ihraç edersek inşallah Türkiye 500 milyar dolar ihracat hedefine ulaşır. Ne için 500 milyar dolar? Şuan da dünyanın 10 büyük ekonomisi içerisinde olan ülkelerin ihracat rakamları 500 milyar dolarda ondan. Eğer biz o rakama ulaştığımızda dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına gireceğiz. Sadece ekonomi değil, savunma sanayi alanında da ilk 10’a girmemiz lazımdır ve inşallah 25 milyar dolarlık ihracatımızı da yapacağız” diye konuştu.

Düzenlenen törenin ardından Milli Savunma Bakanı Yılmaz ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, tesisin açılışını yaptı ve ardından tesisi gezerek bilgi aldı. – Ankara

haberler.com

**

Bakan Işık: Savunma Sanayisine 790 Milyon Lira Yatırdık

08 Nisan 2014 19:52
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayisinde 2006 yılından bugüne kadar 57 projeye 790 milyon lira destek verdiklerini belirtti.

AA
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, savunma sanayinde 2006 yılından bugüne kadar 57 projeye 790 milyon lira destek verdiklerini belirten Işık, şu anda halen 21 projenin olduğunu ve bu projelerin 490 milyon lira ödeneği bulunduğunu bildirdi.

Aselsan’ın Akyurt Tesislerinde, Kızılötesi Dedektör Üretim Tesislerinin açılışı için düzenlenen törende konuşan Işık, yüksek teknolojiye dayalı bir üretim tesisinin açılışını yaptıkları için çok mutlu ve gururlu olduklarını söyledi.

Bir Ar-Ge projesinin seri üretime bu kadar güzel bir şekilde aktarılmış olmasından dolayı da çok mutlu olduklarını dile getiren Işık, “Bir başka gurur verici nokta da şu; bu üretim tesisi üniversite, kamu ve sanayinin işbirliğinin en güzel örneklerinden biri” dedi. Bakan Işık, Türkiye’nin arzu ettiği işbirliğinin burada oluştuğunu belirterek, tesis için emeği geçen herkese teşekkür etti.

Bu tesisin Türkiye’nin savunma sanayi tarihine altın harflerle yazılacak bir başarı olduğunu vurgulayan Işık, savunma sanayindeki bu atılımların, Türkiye’nin özel sektörüne de üniversitelerine de inanılmaz bir dinamizm kattığını ifade etti.

– “Savunmanız milli olacaksa, mutlaka teknolojinizin de milli olması lazım” –

Milli savunmanın, milli teknolojinin ve milli sanayinin birbirinden ayrılamayacağını belirten Işık, şunları kaydetti:

“Eğer ki savunmanız milli olacaksa, mutlaka teknolojinizin de milli olması lazım ve bunun sonucunda da üretiminizin, sanayinizin milli olması artık kaçınılmaz. Bu noktada, son yıllarda oluşan büyük sinerjiyi devam ettirmek zorundayız. Bunun için hükümet olarak irademiz ortada. Net olarak savunma sanayimize çok ciddi destekler veriyoruz.”

– “57 projeye 790 milyon lira destek verildi” –

Savunma sanayinde 2006 yılından bugüne kadar 57 projeye 790 milyon lira destek verdiklerini açıklayan Işık, şu anda halen 21 projenin olduğunu ve bu projelerin 490 milyon lira ödeneği bulunduğunu bildirdi.

Bakan Fikri Işık, son yıllardaki gelişmelerin çok iyi olduğunu ancak bunların devamını istediklerini ifade etti.

Türkiye’nin artık kendi milli piyade tüfeğini, milli gemisini, milli insansız hava aracını kendisinin yapabildiğine işaret eder Işık, TÜBİTAK’ın geliştirdiği projelerle de savunma sanayinin büyük bir güç kazandığını söyledi.

Savunma sanayinin ülkeye sıçrama yaptırdığı alanlardan birinin de yazılım olduğunu belirten Işık, “Eğer bir savaş aletinin yazılımına hakim değilseniz, o savaş aleti çok fazla sizin olmuyor. Yazılım noktasında da TÜBİTAK ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ilgili şirketlerle yoğun ve güçlü işbirliğini sürdürüyor. Bu noktada, bir yazılım strateji belgesi hazırlıklarına başladık. Eminim burada önemli başlıklardan biri de savunma sanayinde yazılım olacak” diye konuştu.

haberler.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org