Türkiye, Federe Kürdistan’da karakol sayısını artırdı: Bölgeyi istikrarsızlaştırıyor
31 Ocak 2023
Reuters, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’nde askeri karakol sayısını arttırdığına dair bir haber yayınladı ve bu durumu ‘IŞİD’le savaşa kıyasla dünyada çok az dikkat çekiyor. Fakat bölgeyi istikrarsızlaştırma riski içeriyor’ sözleri ile yorumladı
İngiliz haber ajansı Reuters, Türkiye’nin Federe Kürdistan Bölgesi’ndeki askeri varlığının son dönemde giderek arttığını ve bu durumun “çok az ilgi çekmekle beraber bölgeyi istikrarsızlaştırma riski taşıdığını” yazdı.
Ajansın haberinde, “Türkiye’nin Irak Kürdistanı’nın nüfusu giderek azalan sınır bölgelerindeki ilerlemesi Suriye’ye müdahaleleri veya IŞİD’le savaşa kıyasla dünyada çok az dikkat çekiyor. Fakat yorumculara göre bu tırmandırma, dış güçlerin dokunulmazlıkla müdahalede bulunduğu bir bölgeyi daha da istikrarsızlaştırma riskini içeriyor” denildi.
Haberde, Türkiye’nin Federe Kürdistan sınır bölgelerinde kaç askeri karakolu bulunduğuna dair bazı rakamlar da ortaya atıldı. Peşmerge güçlerinin eski genel sekreteri Cabar Manda, Türkiye’nin 2019’a dek Irak’ta 29 askeri karakolunun bulunduğunu savunarak şu an sayının 87 olduğunu söyledi.
Bu karakolların büyük kısmının 150 kilometre uzunluğunda ve 30 kilometre derinliğinde bir hatta olduğunu söyleyen Manda, “Bu askeri karakollarda tanklar ve zırhlı araçlar var” dedi.
İsminin açıklanmasını istemeyen bir Kürt yetkili de Türkiye’nin askeri karakollarını sayısının yaklaşık 80’e çıktığını söylerken, bir diğer yetkili bunların en az 50’sinin son iki yılda inşa edildiğini ve “Türkiye’nin varlığının giderek daha kalıcı hale geldiğini” belirtti.
Bakanlık yanıt vermedi
Reuters’ın konuyla ilgili görüşünü almak istediği Milli Savunma Bakanlığı ise Irak’taki TSK faaliyetlerinin, BM Şartı’nın bir ülkeye saldırıya uğraması halinde kendini savunma hakkı tanıyan 51’inci maddesi ile uyumlu olduğunu savundu. Bakanlık, askeri karakol sayısı hakkındaki soruları yanıtsız bırakırken, “söz konusu terörle mücadele faaliyetlerinin Iraklı yetkililerle koordinasyon ve yakın işbirliği çerçevesinde gerçekleştirildiği” ifadelerini kullandı.
Reuters’ın haberinde, ‘Sınır Ötesi Bombalamalara Son’ adlı sivil toplum kuruluşu ile Uluslararası Kriz Grubunu’nun raporlarında 2015’ten bu yana bölgede en az 98 sivilin öldürüldüğü bilgisine de yer verildi. Bir Federe Kürdistan Bölgesi yetkilisi ise PKK ile ateşkesin son bulduğu 2015’ten beri en az 800 köyden binlerce sivilin evlerini terk ettiğini söyledi.
Reuters’a konuşan Kürt yetkililer, Türkiye’nin Irak’taki askeri varlığının bölgesel bir rakip olarak İran’ın da ülkedeki istihbarat operasyonlarını artırıp askeri eylemler düzenlemesine yol açabileceği endişesini de paylaştı. Haberde, İran’ın Jîna Emînî protestolarını kışkırtmakla suçladığı Kürt grupların üslerine zaten saldırı düzenlediği hatırlatıldı.
Washington Enstitüsü’nde Iraklı Şii milisler konusunda uzman olan Hamdi Malik, Liva Ahrar el-Irak ve Ahrar Sincar isimli Tahran yanlısı grupların kendilerini geçen sene Türkiye’nin varlığına karşı direniş örgütleri olarak yeniden konumlandırdığını söyledi. Washington Enstitüsü’nün ilgili bir raporunda, Türkiye’nin Irak’taki askeri tesislerine 2022 yılında ayda ortalama 1.5 saldırı düzenlenirken, bu sayının nisan ayında yediye yükseldiği bilgisi yer almıştı.
Köylüler: Türkiye ilk geldiğinde seyyar çadır kurmuştu
Reuters, Duhok’a bağlı olan ve Türkiye’ye ait üç askeri karakol bulunduğu savunulan Sararo köyünü de ziyaret etti. Sivillerin geçen sene “günler süren havan topu saldırılarının ardından” sınıra 5 kilometre uzaktaki bu bölgeyi terk ettiği belirtilirken, Sararo Belediye Başkanı Abdülrahman Hüseyin Raşid de “Türkiye buraya ilk geldiğinde küçük, seyyar çadırlar kurmuştu. Fakat ilkbaharda, tuğla ve çimento ile karakollar inşa etti” dedi.
Raşid, “7/24 faaliyet gösteren insansız hava araçları ve kameraları var. Olan biten her şeyden haberdarlar” diye konuştu. Reuters muhabiri ise bölgede yerlerde hâlâ mermi kovanları ve şarapnel bulunduğunu, insansız hava araçlarının sesinin duyulabildiğini belirtti.
DIŞ HABERLER
Kaynak: Yeni Yaşam