TUSAŞ, 59 ATAK helikopterden ilkini TSK’ya teslim etti

Eylül 2007’de başlayan programda, İtalyan Agusta-Westland A-129 platformunun üzerinde geliştirilen ve daha güçlü bir motor seçeneğiyle üretilerek ATAK T-129 olarak adlandırılan saldırı helikopterinde ilk teslimat gerçekleştirildi

TSK ilk ATAK’ı teslim aldı

Türk Silahlı Kuvvetleri ilk T-129 ATAK saldırı helikopterlerini teslim aldı

24.04.2014 03:23
MEHMET KAYA
ANKARA -Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ilk T-129 ATAK saldırı helikopterlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından kabul edildiğini ve bir adet helikopterin 22 Nisan’da teslim edildiğini açıkladı.

SSM’den yapılan açıklamada, ATAK üretim programı içinde TAI’den sipariş edilen 9’u erken duhul olmak üzere toplam 59 adet taarruz ve taktik keşif helikopteri programı içinde, erken duhul kapsamındaki ilk helikopterin teslim edildiği vurgulandı. Böylece, Eylül 2007’de başlayan programda, İtalyan Agusta-Westland A-129 platformunun üzerinde geliştirilen ve daha güçlü bir motor seçeneğiyle üretilerek ATAK T-129 olarak adlandırılan saldırı helikopterinde ilk teslimat gerçekleştirildi. Erken duhul kapsamındaki helikopterlerin teslimatları daha önce iki kez Kara Kuvvetleri Komutanlığı tarafından isteklerin tam karşılanmadığı gerekçesiyle ertelenmişti. ATAK’ın tam konfigürasyonlu 50 adetlik ana paketinin üretiminin ve testlerinin de sürdüğü kısa süre içinde bu gruptan da teslimatlar gerçekleşebileceği kaydedildi.

İhracatta üretim üssü sadece Türkiye olacak

Açıklamada, “Ülkemizde helikopter sanayii altyapısının kurulmasında çok önemli bir kilometre taşı olan ATAK projesi kapsamında, 42 milli aviyonik/silah ekipmanın yurt içinde üretimi gerçekleştirilmiş, Türkiye’de ilk defa ‘Pal’ üretim kabiliyeti kazanılmış ve helikopterin tek üretim hattı TUSAŞ’ta kurulmuştur. Helikopter gövdesinde yaklaşık 6 bin 400 adet parçadan 6 bin 200 parça detay üretimi TUSAŞ tarafından gerçekleştirilmektedir. Helikopterin üçüncü ülkelere satışında, projedeki mevcut iş paylaşımı aynen korunacak olup, üretim yalnızca Türkiye’de gerçekleştirilecektir” ifadesi kullanıldı.

Proje kapsamında ana yüklenici olan TUSAŞ (TAI), helikopterin üretimi, aviyonik ve silah sistemlerinin helikopter üzerindeki konumlandırılmasından sorumlu olarak görev yaptı. ATAK helikopterinin Milli Görev Bilgisayarı ve silah sistemlerinin yerleştirilmesinde ise ASELSAN çalıştı. İtalyan Agusta Westland ise performans ihtiyaçlarını karşılayan ‘uçabilir’ durumdaki helikopter sağlanmasından sorumlu olarak görev yaptı.

Havadan karaya milli füzeleri kullanacak

ATAK helikopterinin, mevcut platformdan en önemli farklılığının Türkiye iklimindeki sıcak ve soğuk hava koşullarında, yüksek irtifada görev yapma yeteneği olduğu belirtildi. ATAK T-129 saldırı helikopteri, 2 mürettebatla yönetilecek. Helikopter, her biri 1.360 hp gücünde 2 adet LHTEC CTS800-4A turboshaft motoruyla en azla 288 km/h hız yapacak. Maksimum kalkış ağırlığı 5 bin kg olan helikopterin menzili 556 km olarak belirlendi. Burun bölümünde 20 mm’lik 500 mermi kapasiteli topa sahip ATAK helikopteri, kanat altındaki 4 pod ile toplam 76 adet roket atabilecek. ATAK helikopterinin, milli tasarım havadan karaya Cirit ve tanksavar Mızrak roketlerini kullanacağı kaydedildi. Erken duhul kapsamındaki 9 helikopterde, ATAK’ın tam donanımı yerine ivedi ihtiyaçlara yönelik bazı unsurların bulunmayacağı vurgulandı.

dunya.com

PAYLAŞ.
VicdaniRet.org