04.05.2024 MEHMET POYRAZ/Gerçek Tarih
Anton 10 gün önce Ukrayna’nın Kharkiv kentinde sivil gönüllü olarak çalışmak üzere yola çıkmıştı. Birkaç adam onu durdurdu. “Merhaba, sen kimsin?” diye sordular. Ve: “Bana belgelerinizi gösterebilir misiniz lütfen?”
Memurlardan biri bir tablet çıkardı ve bir listeyi kaydırdı. Anton’un adını buldu. Yanında kırmızı büyük harflerle tek bir kelime yazıyordu: Kaçak!
Asker kaçağı Anton’u en yakın askerlik şubesine götürdüler.
O sabah Anton ve meslektaşı Serhi, insani yardımla dolu bir kamyonu ön cephe bölgesine götüreceklerdi.
Yaşları 32 ve 31 olan iki adam daha önce iki kez kontrol edilmişti.
İlki metro istasyonunun dışında, ikincisi ise tramvay beklerken. Kağıt parçaları aldılar. İlki, ayrıntıların kaydedilmesi için kibar bir istekti. İkincisi, bir yetkili, mümkün olan en kısa sürede bir işe alım merkezine rapor vermesi için çağrıda bulunur.
İngiliz gazetelerinde The Guardian’da konuyla ilgili habere göre, Vladimir Putin’in geniş çaplı işgalinin üzerinden iki yılı aşkın süredir Ukrayna silahlı kuvvetlerinin asker sıkıntısı yaşanıyor. Rus birlikleri Şubat ayında Avdivka şehrini ele geçirdi ve son haftalarda da ülkenin doğusunda daha da ilerleyerek Chasiv Yar kasabasını kuşattı.
Ukraynalı komutanlar Moskova’nın daha fazla birliğine sahip olduğunu kabul ediyor, ancak belirleyici faktörün üstün topları ve savunmayı vurmak için kullanılan savaş uçakları olduğunu söylüyor.
Yine de ordu, ölen veya yaralananların yerine yenilerini bulmaya ve cephe hattında görev yapan yorgun askerlerin yükünü hafifletmeye çalışıyor.
2022 baharında gönüllüler katılmak için kuyruğa girmişti. Ancak savaşın süresiz olarak uzaması nedeniyle gönüllü asker sayısının aşırı derecede azalması dikkat çekiyor.
Ordunun daha fazla asker çağırmasına ve kaçakçılığa yönelik cezaların sıkılaştırılmasına olanak tanıyan tedbirler Nisan ayında Volodimir Zelenski tarafından onaylandı. Buna göre, seferberlik yaşı 27’den 25’e düşürüldü ve 18 Mayıs’tan itibaren askerlikten kaçanlar ehliyetlerini kaybedebilir, banka hesapları dondurulabilir ve mallarına el konulabilir.
Hükümet ayrıca Polonya ve Litvanya gibi ülkelerde yurt dışında yaşayan Ukraynalı erkeklerden konsolosluk hizmetlerini geri çektiğini söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, çok az kişinin eve dönebileceğini kabul etti. Ancak bunun sembolik bir hareket olduğunu, çünkü “siperlerdeki adamlar çok yorgun”, Avrupa’nın geri kalanındaki meslektaşları ise “restoranlarda oturuyor” dedi.
Askerlik görevlileri Ukrayna kasaba ve şehirlerinin sokaklarında dolaşırken, zorunlu askerlik çağındaki bazı erkekler saklanıyor. Kullanıcıların devlet temsilcilerini gördüklerini ve bundan kaçınmak için bildirebilecekleri Telegram kanalları ortaya çıktı. Gönderiler basit bir meteorolojik kodla yazılıyor.
Görevlilere “bulut” veya “yağmur” adı veriliyor. Tipik bir konuşma şu şekildedir: “Ukrayna Defenders metro istasyonunda hava nasıl?” Cevap: “Genç bir adamın üzerini üç bulut kapladı.”
Bu arada Kharkiv zorunlu askerlik merkezinde Anton, yararlı STK çalışmaları yapan bir gönüllü olduğunu açıkladı. Onunla görüşen askeri yetkili etkilenmemişti. Anton’a, orduya katılmaya uygun olup olmadığını değerlendirecek bir sağlık komisyonunun huzuruna üç gün içinde çıkması gerektiğini söyledi. Gelmemesi halinde 5.100 Grivnası para cezasıyla karşı karşıya kalacaktı. Anton’un arkadaşı Serhii bunu şöyle yorumladı: “Gözlerinde nefret vardı. O bir Dalek’ti. Ukrayna’nın 2014’ten bu yana Rusya ile savaştığını vurguladı.”
Yetkili, Anton’un askerlik yapmak istememesi halinde Tisa nehrini yüzerek geçerek askerlikten kaçanların kullandığı çeşitli rotalardan biri olan Romanya’ya gidebileceğini söyledi. Veya Rusya’nın Belgorod şehrine “tünel” açabilirdi.
Serhii, “Bu bir şakaydı ama şaka değildi” dedi. Bunun yerine Anton ortadan kayboldu. Bir köye taşındı ve artık uzaktan çalışıyor.
“Ülkemi seviyorum. Ama kimseyi öldüremem ve ölmek istemiyorum” diyen Serhii şöyle devam etti: “Herkes savaştan bıktı. Ve bu hükümetin ‘Git kendini becer’ şeklinde bir tavır var.”
36 yaşındaki BT yöneticisi Oleksandr nadiren dışarı çıktığını söyledi. Toplu taşıma araçlarından kaçınara, yalnızca arabayla seyahat ediyor. Kiev’in zengin bir mahallesine taşındığını çünkü askerlik görevlilerinin, kaçakları yakalamanın daha kolay olduğu daha fakir bölgelerde çalışmayı tercih ettiğini söyledi.
Kendi bloğundaki apartman sahiplerinden bazıları milletvekiliydi. Kocası için endişelendiğini ve panik atak geçirdiğini belirten Oleksandr’ın eşi Nastia şunları söyledi:
“Ordu burayı ziyaret etmiyor. Yerleşkemiz bir hayatta kalma adasıdır. Ukrayna’da fakir olmak ölü olmaktır. 12 yıldır evliyiz. Biz tek bir organizmayız. O ölürse ben de öleceğim. Belki kendimi öldüreceğim.”
Vergi ödeyen, “Yüzde 100 Ukraynalı” olan çift, bacağını kaybeden bir askere protez satın aldı. Ancak Putin’in bir “deli” olmasına rağmen Ukrayna’nın Rusya ile müzakere etmesi gerektiğine inandıklarını söylediler.
Kendini köle gibi hissettiğini söyleyen Oleksandr, “Kendimi köle gibi hissediyorum. Tek bir hayatın var. Eğer hayat ve bayrak arasında bir tercih yapılacaksa ben hayatı seçerim” dedi.
Ekim 2023’te arkadaşlarından biri olan Myroslav, Ukrayna’dan yürüyerek kaçtı. Bir kripto sitesinde ödeme yaparak 500 dolara bir harita satın aldı ve 24 saat boyunca tarlalardan ve ormanlardan geçerek Macaristan’a doğru yürüyüş yaptı.
Myroslav yanına sadece küçük bir sırt çantası almıştı. Bir noktada bir devriye gördü ve 40 dakika boyunca çimlere uzandı. Sınır çitindeki bir delikten sürünerek geçti. Daha sonra bir Macar polis karakoluna gitti. Myroslav şu anda Varşova’da ve şunları söyledi: “Savaşmak istemedim. Ölmekten korkuyorum.”
Bazıları yerel kaçak rehberlerine rotayı göstermeleri için para ödüyor. Gidiş oranı kişi başı 5.000 ila 15.000 ABD Doları arasında. Diğer bir seçenek ise sağlık muafiyet belgesi almak için rüşvet verip normal yollardan ülkeyi terk etmektir.
Kaçmaya çalışanların yaklaşık yarısı ( 2023 yazına kadar 40.000 kişi ) yakalanıyor. Bazıları ise boğuluyor. 27 Nisan Cumartesi günü eyalet sınır teşkilatı, muhafızlarının Tisa nehrini yüzerek geçmeye çalışan iki adamın cesedini bulduğunu bildirdi.
*İlk defa İngilizce olarak The Guardian’da yayınlanmıştır.
Kaynak: Gerçek Tarih