Yemenli Banksy: Sanat barışa çağrıdır!
Yemen’in başkenti Sanaa’nın sokaklarını barış grafitileri süslüyor. ‘Yemenli Banksy’ olarak ünlenen Murad Subay elinde spreyi ile sokakları renklendiriyor…
DUVAR – Yemenli grafiti sanatçısı başkent Sanaa’nın sokaklarını barış çizimleriyle dolduruyor. Yemen’de iç savaşın getirdiği yıkıntıyla harabeye dönen şehirlerin yıkık duvarlarında hikayelerini anlatabileceği birer tuval gören Murad Subay, ‘barış’ temalı çizimler yapıyor. 30 yaşındaki ödülü sokak sanatçısı Murad Subay’ın çizimleri barış ve huzur hikayeleri içeriyor.
Middle East Eye’da yer alan habere göre, sanatçı grafitinin Yemen’de başlamasını şu sözlerle anlatıyor; “Sokak sanatı Yemen kültürünün bir parçası hiç olmadı ancak 7 yıldır süren savaşın ardından artık normalleşmeye başladı”
İran destekli Husiler ve Suudi Arabistan destekli hükümet güçleri arasında tam bir savaşa dönüşen mücadelenin yenik tarafı olan halkın gördüğü eziyeti anlatmak için çizim yaptığını anlatan sanatçı “Herhangi bir taraf için veya kendi gücüm için çalışmıyorum. Ben savaşa karşıyım. Sadece patlamalar ya da nefret sesleri duyuyoruz ve savaşta yapılan sanat “barış” çağrısı demektir” diye konuşuyor.
‘SOKAĞINIZI RENKLENDİRİN’
Çalışmalarının bilinmesinin ardından Murad Subay ‘Yemenli Banksy’ olarak anılmaya başladı. Subay, ilk duvar resmine ‘sokağınızın duvarlarını renklendirin’ sözleriyle başladı.
Banksy’nin aksine, Subay’ın çalışmaları kollektif çalışmaların ürünü. Subay, iki buçuk yılda 2.000’in üzerinde duvar resmi yaratmayı başardı.
ONUN GİZEMİNDE UZAKTA
Ozy.com’a konuşan Subay “Kampanyalarım, insanlar olmadan bir şeye yaramaz” sözleriyle anlatıyor çalışmalarını. Sanatçının kamuya açık kimliği, Banksy’nin gizeminden oldukça uzakta. Gizemli İngiliz sanatçının aksine, Subay gün ışığında kot pantolonu, tişörtü, gözlükleriyle dolaşıyor. Politikadan bahsetmeye başlayan sanatçının gözlerindeki ürkeklik bir anda kaybolmaya başlıyor ve devam ediyor; “Yemen eskiden büyük bir medeniyetti ve şimdi ise tarihinin en kötü noktasında.”
EDEBİYATTAN SOKAK RESMİNE!
Subay, ülkenin güneybatısındaki Dharar şehrinde dünyaya geldi ve altı yaşındayken Sanaa’ya taşındı. Erken yaşlardan itibaren sanata ilgi duymaya başladı. Pablo Picasso, Vincent Van Gogh ve Henri Matisse gibi ünlü Avrupalı ressamların hayatını okuyarak büyüdü. Ailesinin de cesaretlendirmesiyle birlikte, resme yöneldi. Subay, Sanaa Üniversitesi’nde İngiliz Edebiyatını okudu. 2011’de Ali Abdullah Salih hükümetine karşı başlayan ayaklanma, Subay’a eserlerini sokağa çekmesi için ilham kaynağı oldu.
YEMEN’DE 7 MİLYON AÇLIĞIN EŞİĞİNDE!
BM ve Kızılhaç geçtiğimiz sene yaptığı açıklamada “feci” durumun milyonlarca Yemenliyi tehdit ettiğini açıkladı. Kızılhaç, geçtiğimiz sene Kasım ayında 900 binden fazla kişiyi etkileyen kolera salgınıyla mücadele için hayati önemdeki klor tabletleri sevkıyatının engellendiğini duyurmuştu. BM, Yemen’de 7 milyon kişinin açlığın kıyısında olduğunu söylüyor. BM’ye göre Yemen’deki iç savaşa Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Mart 2015’te başlayan müdahalesinde düzenlenen hava saldırılarında yüzde 60’ı sivil 8 bin 670 kişi öldü, 49.960 kişi de yaralandı. (Dış Haberler)
Kaynak: Gazete Duvar