Çanakkale’de çocuklara silahla atış talimi
Tarih: 08 Mayıs 2016
Türkiye İzcilik Federasyonu’nun Gelibolu’daki Milli Bilinç Kampı’nda çocuklara silahlarla atış talimi yaptırıldı. Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturma başlatılırken CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi
Gelibolu Yarımadası’nda geçen 25 Nisan tarihinde düzenlenen 57. Alay Vefa Yürüyüşü’ne katılacak çocukların kaldığı Eceabat İlçesine bağlı Kocadere Köyü’ndeki Türkiye İzcilik Federasyonu’nun ’Milli Bilinç Kampı’nda silahla atış talimi yaptırıldı. Bunun üzerine Valilik, yalnızca Cumhuriyet Başsavcılığı’nın soruşturma başlattığını açıklamakla yetindi.
CHP Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek de Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi ve konuyu Meclis gündemine taşıdı. Önergede şöyle denildi:
“Çanakkale’de, İzcilik Federasyonu tarafından gerçekleştirilen İzcilik Kampı’na ilişkin ilginç iddialar ortaya atılmaktadır. Çocukların, bu kampta silah talimi yaptığı, fotoğraflara yansıdığı basın yayın organlarında ele alınmıştır. Talim yapılan silahların gerçek olup olmadığı bilinmemekle birlikte, kampa yakın bölgelerde yaşayan hemşehrilerimiz, bölgeden silah sesleri geldiğini ileri sürmektedir. Ülkemizin önemli araştırmacı yazarlarından biri, geçtiğimiz günlerde çıkan son kitabında, 1979 yılında Çanakkale’de kurulan kamplardan bahsetmiş, burada silahlı eğitim verildiği ve hatta bu eğitimden Ahmet Davutoğlu ve Numan Kurtulmuş’un da geçtiğini kaydetmiştir. Bu bağlamda:
1. Bahsi geçen kampta izcilik adı altında dini eğitim verildiği, silah talimi yaptırıldığı iddiaları doğru mudur? Bu konuda Bakanlığınızın herhangi bir araştırma ve/veya soruşturması var mıdır?
2. Kampta silahlı talim yapan çocukların fotoğrafları tarafınıza ulaştırılmış mıdır?
3. Kampa ilişkin, son 5 yılda Çanakkale’de yaşayan yurttaşlarımız tarafından kaç şikâyet başvurusu yapılmıştır? Bunların nedenleri nelerdir?
4. Aynı kampta daha önce TÜRGEV bünyesindeki kişilerin de konakladığı bilinmektedir. Son 10 yıl içinde hangi kurum, kuruluş, dernek, vakıf ve benzeri örgütler kamp yapmak için başvurmuştur, bunlardan hangilerine izin verilmiştir? Burada kamp yapılmasına hangi birim ve/veya birimler nasıl izin vermektedir?
5. Aileler, kamplarda verilen ayrıntılı eğitim programlarından haberdar edilmekte midir? Bahsi geçen kamp, hangi öğrencilerin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuştur? Aileler içinden kampta kalan var mıdır?
6. Bakanlığınız, kamptaki eğitim programlarını denetlemekte midir? Bu denetimler nasıl, kimlerce yapılmaktadır? Denetimler sırasında, kampların amacına uygun olmayan durumlarla karşılaşılmış mıdır? Bu konuda herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır?
7. Sporda, kadına karşı, eğitim kurumlarında, TBMM bünyesinde şiddetin tartışıldığı bir dönemde silah taliminin hem de Gençleri ilgilendiren Bakanlık bünyesinde bir yerde yaptırılması iddiaları kapsamında, görevden alınan herhangi bir Bakanlık yöneticisi söz konusu mudur?”
http://sendika10.org/2016/05/canakkalede-cocuklara-silahla-atis-talimi/